Burek se sýrem – Bulharsko, Turecko

POTŘEBUJETE: 500 g hladké mouky 300 – 350 ml vlažné vody 1 lžičku soli slunečnicový olej podle potřeby NA NÁPLŇ: 300 g balkánského sýra 200 g tvarohu nebo krémového sýru 2 vejce
Do mísy nebo nádoby robotu dáme mouku, sůl, dobře promícháme a za postupného přidávání vody začneme hníst těsto. Pořádně ho propracujeme aspoň 10 minut, aby bylo hladké. Rozdělíme ho na 5 stejných dílů a každý ještě chvíli propracujeme do placky. Do mísy nalijeme asi 200 ml slunečnicového oleje a všechny placky v něm obalíme. Náplň připravíme smícháním čerstvého sýru, vajec a jemně rozdrobeného balkánského sýru. Náplň by neměla být příliš tekutá. Kulatou formu vymažeme olejem, pracovní plochu si také potřeme olejem. Rukama namočenýma do studené vody vezmeme jednu placku, opatrně ji co nejvíc roztáhneme. Zesílený okraj odřízneme a placku poskládáme bez náplně od krajů směrem ke středu tak, aby se vrstvily přes sebe. Tuto vrstvenou placku bez náplně dáme bokem. Vezmeme další kousek těsta a opět ho natáhneme na velkou plochu. Odřízneme zesílený okraj, do středu položíme již vytvořenou základnu, na ní dáme čtvrtinu náplně a zase zbylé těsto přeložíme přes náplň. Tedy se na náplni vytvoří přibližně 5 tenoučkých plátků těsta. Takto pokračujte se 3 zbylými kousky těsta. Jakmile zabalíme do poslední části těsta, koláč přesuneme do formy, potřeme koláč olejem a dáme péct přibližně na 25 minut do vyhřáté trouby na 200 ºC. Pečeme dozlatova.
Více receptů v tištěném APŽ číslo 29.