Tajemství seriálu Temný Kraj: Čím trápili Vaculíka?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Tajemství seriálu Temný Kraj: Čím trápili Vaculíka?!

Lukáš Vaculík v seriálu Temný kraj
Lukáš Vaculík v seriálu Temný kraj (Foto: FTV Prima, archiv)

Tajemné vraždy jsou odhaleny, seriál Temný Kraj skončil. Víte ale, jaké jsou příběhy míst, kde se natáčelo? V jakých podmínkách herci pracovali? Co je vzájemně spojuje a kde berou sestry Bártů inspiraci pro psaní? Mnohdy to připomíná pořádnou detektivní zápletku.

● Jen kulisa
Ve znělce seriálu je osamělý strom a kříž v malebné krajině, kam často chodil seriálový Petr Kraj přemýšlet o případech a venčit svého psa s veterinářkou Terezou v podání Terezy Kostkové (43). Zatímco strom je pravý, křížek s božími muky neexistuje. Byl vyrobený speciálně pro seriál a na natáčení se musel dovážet a instalovat.

● Shledání po letech
Druhá řada seriálu se stala místem shledání. Markéta Hrubešová (47) a Lukáš Vaculík se sešli před kamerou po dlouhých třiceti letech. Naposledy spolu točili film Oznamuje se láskám vašim. David Suchařípa (54) svého kolegu Lukáše Vaculíka neviděl čtrnáct let – od seriálu Strážci duší.

● Egon je »policejní«
Psí parťák Petra Kraje, zlatý retrívr Egon, se ve skutečnosti jmenuje Tobiáš a byl to největší miláček štábu a herců. Málokdo ale ví, že jeho majitel je skutečný policejní vyšetřovatel, takže Tobiáš má doma páníčka se stejnou profesí jako v seriálu.

● Ruina bez vody a WC
Fara, kde bydlel hlavní hrdina Petr Kraj v podání Lukáše Vaculíka (57), je ve skutečnosti neobyvatelná ruina ve vesnici Konojedy za Prahou. O zútulnění a zařízení se museli postarat rekvizitáři a seriálová výprava. Přesto si Vaculík neměl kam odskočit. WC byste tu totiž hledali marně.

● Samí příbuzní
Seriáloví policejní vyšetřovatelé Naďa Hamplová a Vojta Coufal jsou ve skutečnosti švagr a švagrová. Herečka Kristýna Badinková Nováková (36) alias Hamplová potkala na natáčení první řady seriálu svého budoucího manžela Viktora, který je bratr herečky Michaely Badinkové (40). Ta žije s hercem Janem Teplým (43), který hraje Coufala, a mají spolu dvě děti.

● Ze školy služebna
Seriál se točil pouze v lokacích převážně mimo Prahu na skutečných místech, jak filmaři odborně říkají, v exteriérech. Zajímavostí je, že kanceláře policejního oddělení v Praze se nacházejí v Říčanech a okresní oddělení policie je zase budova staré školy ve vesnici Kuří.

● Vlastní vraždy
Odborným poradcem z řad policie je při natáčení seriálu bývalý šéf prvního oddělení Josef Lottes (na snímku). Spolupracoval na některých případech vražd, které byly pro autorky televizní série inspirací, a sám dokonce některé vyšetřoval. Specialista na sériové vraždy však u české policie neexistuje, je to jen fikce.

● Komplikace se zdravím
Stejně jako hlavního hrdinu seriálu Petra Kraje ohrožovaly v seriálu zdravotní problémy, rozjezd druhé řady zkomplikoval zdravotní stav některých herců. Představitel Pepy Slámy Karel Zima (47) měl čerstvě po operaci, protože daroval svému kamarádovi ledvinu, a hlavní hvězda seriálu Lukáš Vaculík zahodil těsně před natáčením berle, které měl kvůli bolavému kolenu.

● Zahráli si režiséři
Za režií seriálu Temný Kraj stojí sice žena – Jitka Bártů, ale před kameru si postavila hned čtyři své kolegy. Diváci tak mohli v první řadě vidět Milana Šteindlera (62) v roli zavražděného pojišťováka, Petra Čtvrtníčka (55) jako podezřelého řezníka a v druhé to byl Jiří Vejdělek (47) v roli koronera a Marek Dobeš (48) jako policejní technik.

● Stejné geny
Sestry Jitka a Kateřina Bártů (45) jsou jednovaječná dvojčata, což znamená, že mají naprosto shodný genetický materiál. Z policejního hlediska by je tedy podle genetiky nebylo možné odlišit. Usvědčily by je pouze rozdílné otisky prstů!

● Venkovská inspirace
Inspirací pro místo, kde se odehrává příběh Petra Kraje, je malebná krajina na jihovýchod od Prahy, kam autorky seriálu Kateřina a Jitka Bártů jezdí na chalupu. A právě na venkově společně napsaly všechny scénáře k oběma řadám seriálu a zároveň využily oblíbená místa i jako lokace pro natáčení.

Nejlepší přítel Lukáš Vaculíka aneb jak se hledá psí hvězda:

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.