Vinařský guláš
POTŘEBUJETE: 750 g hovězího masa 4 střední cibule 6 lžic oleje 2 lžíce směsi koření na guláš 6 kuliček jalovce 1 chilli papričku 3 lžíce hladké mouky 330 ml červeného vína (Frankovka, Svatovavřinecké) 1 lžíci rajčatového protlaku sůl mletý pepř
Na rozpáleném oleji v hrnci zpěníme nahrubo nakrájenou cibuli. Když zlátne, zasypeme ji gulášovým kořením a ještě chvíli smažíme až do ztmavnutí. Přidáme na menší kostky nakrájené maso a opečeme. Podlijeme vínem, vložíme jalovec a chilli papričku a na mírném ohni dusíme maso doměkka asi hodinu až hodinu a půl. Osolíme, rovnoměrně zaprášíme moukou a ještě chvíli na mírném ohni mícháme. Guláš přelijeme litrem vody, přidáme lžíci rajčatového protlaku. Přivedeme k varu a chvilku povaříme, než omáčka zhoustne. Pak vyjmeme jalovec a chilli papričku, podle potřeby dochutíme solí a pepřem. Ke guláši se hodí buď pečivo, nebo knedlíky.
Více receptů v tištěném APŽ číslo 42.