Moravská kyselica
POTŘEBUJETE: 400 g kvašeného zelí 1 bobkový list 5 kuliček nového koření 300 g brambor 100 g klobásy 100 g slaniny 1 velkou cibuli 1 lžíci hladké mouky 50 ml mléka 200 ml zakysané smetany kmín sůl mletý pepř
Do většího hrnce dáme vařit překrájené zelí i s nálevem a hrnkem vody. Přidáme bobkový list a kuličky nového koření. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a dáme je vařit do vody s osolenou vodou a kmínem. Když jsou skoro měkké, přidáme je do hrnce k zelí. Na pánvi orestujeme na kostičky nakrájenou slaninu, najemno nakrájenou cibuli a na půlkolečka nakrájenou klobásu. V mléce rozmícháme mouku, vlijeme směs do hrnce, důkladně promícháme a ještě chvíli na mírném ohni vaříme, aby se mouka dostatečně provařila a polévka zhoustla. Pak přidáme směs z pánve. Za občasného míchání nechte polévku asi čtvrt hodiny probublávat. Nakonec ji odstavíme, přidáme zakysanou smetanu a podle chuti osolíme a opepříme.
Více receptů v tištěném APŽ číslo 42.