Moravské koblihy
POTŘEBUJETE: 100 ml vlažného mléka ¾ kostky čerstvého droždí 1 lžičku cukru 300 g hladké mouky 200 g polohrubé mouky 3 žloutky 50 g másla 1 špetku soli 8 lžic rumu jahodovou marmeládu sádlo na smažení moučkový cukr na posypání
Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme cukr a zamícháme. Necháme vzejít kvásek. Obě mouky prosejeme přes síto do mísy, přidáme žloutky, kvásek, rozpuštěné máslo, špetku soli a rum. Vypracujeme hladké těsto, které se nelepí na mísu. Poprášíme hladkou moukou a necháme kynout. Z vykynutého těsta vyválíme na pomoučněném vále placku asi 1 cm vysokou. Na jedné polovině naznačíme skleničkou kolečka a vložíme lžičku marmelády, překryjeme druhou polovinou plátu a v místech vyboulení dokrojíme skleničkou kolečka. Necháme 10 minut kynout. Smažíme ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje z obou stran dorůžova. Hotové koblihy posypeme moučkovým cukrem.
Více receptů v tištěném APŽ číslo 42.