MINISTR NEKULA VYRAZIL DO BOJE... Proti drahým vejcím | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 5. května 2024

Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav

MINISTR NEKULA VYRAZIL DO BOJE... Proti drahým vejcím

Bloudění po krámu, to je hledání levnějších potravin.
Bloudění po krámu, to je hledání levnějších potravin. (Blesk:Jiří Koťátko)

Žádné regulace u cen potravin nebudou. Tak zněl včerejší verdikt ministra zemědělství Zdeňka Nekuly (53, KDU-ČSL). A to i přes jeho vyjádření, že obchodníci neúměrně navyšovali ceny třeba vajec. Česko se řadí mezi země Evropské unie, kde meziročně potraviny zdražovaly nejvíc.

Domácnosti tíží neustále rostoucí ceny potravin. Taková vejce zdražila v únoru meziročně v obchodech podle Českého statistického úřadu o 99,7 %. Šéf rezortu zemědělství má o vinících jasno. Jsou jimi obchodníci, kteří ceny šponují nahoru. „Zatímco v lednu 2022 jim stačila obchodní přirážka jedna koruna na kus, tak letos v lednu už měli obchodníci na jednom vajíčku přirážku 2,10 koruny,“ řekl včera Nekula, podle kterého je chování prodejců za hranou slušnosti. „Skoro by se zdálo, že obchody mají s prodejem vajec vyšší náklady než samotní výrobci a dokrmují nosnice přímo na pultech obchodů,“ podotkl ministr.

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) na tiskové konference k drahému cukru (27.2.2023)

OHÁNĚL SE CUKREM

Nekula kvůli ceně vajíček podal také podnět k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. „Požádáme úřad, aby prověřil, zda se obchodníci nedomlouvají a nezvyšují ceny,“ sdělil. Ministr se také sešel s mezirezortní skupinou, která na problém vysokých cen hledala řešení. Tím by měla být zdravá soutěž mezi obchodníky a jako příklad Nekula uvedl cenu cukru. Ta od ledna klesla prý poté, co rezort zatlačil na obchodníky a dostal ji pod 30 korun na kilogram. Z toho důvodu taky Nekula nechce zavádět regulace cen, jako to udělali na Slovensku. Tam se osm největších řetězců dohodlo, že zastropuje na tři měsíce ceny u zhruba 400 základních potravin. „Nechceme zabetonovat vysoké ceny,“ odůvodnil ministr, proč se nechce vydat touto cestou.

Problém se slevami

Ačkoliv Nekula souhlasí s tím, že obchodníci mají o zákazníky pečovat nejnižšími cenami včetně poskytování slev, je podle něj potřebné, aby obchodníci dodržovali jasná pravidla slevových akcí. A rovnou dodal příklad u čokolády, kdy mohlo dojít ke klamání zákazníků. „Čokoládu, která běžně stojí kolem 40 korun, obchodník na několik dní zdraží na 95 korun a následně ji nabízí s údajnou slevou 62 procent za 36 korun,“ popsal Nekula. „Nikdo tady nebude ze spotřebitelů dělat hlupáky,“ dodal s tím, že je potřeba maximálně využívat kontrolní orgány.



Přečtěte si
Petr Svozil
24. 3. 2023 • 17:06

Pane ministře ano vejce rostou.Potraviny se hodně podražili a zároveň se snížila jejích gramáže.Jen dívím a kroutím hlavou na to taky se taky zaměř­te,pří­klad:s­alámy a další?

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.