Skandinávská varianta omikronu: Co už o ní víme | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Skandinávská varianta omikronu: Co už o ní víme

Nový omikron už ovládl severské státy.
Nový omikron už ovládl severské státy. (Foto Reuters/D. Ruvic, ČTK/V. Hájek)

Nová subvarianta omikronu se rychle šíří. Sever Evropy už ovládla. V Česku odhalil Státní zdravotní ústav (SZÚ) zatím 173 případů. Podle některých vědců si »nový omikron« zaslouží vlastní řecké písmeno. Máme mít strach?

Omikron zbrojí a vylepšuje se. Už tak extrémně nakažlivá varianta zmutovala do ještě infekčnější verze. Vědci pro ni zatím používají označení omikron BA.2. Podle některých odborníků by ale vzhledem ke svým vlastnostem měla dostat vlastní řecké písmeno. „Myslím, že by bylo zodpovědné BA.2 brát jako úplně jinou variantu,“ uvedl izraelský virolog Shay Fleishon na sociální síti Twitter. Na řadě by bylo písmeno pí. Neoficiálně se používá také označení »tajný omikron «, protože ho podle některých zpráv méně často zachytí antigenní testy. PCR testům by ale uniknout neměl. Aktuálně už omikron BA.2 ovládl Dánsko i Švédsko a rychle se šíří ve Velké Británii.

V Česku stále převládá původní omikron, který tvoří 95 % všech nákaz. Zbytek připadá na deltu a její subvarianty. Omikron BA.2 byl zatím pomocí metody tzv. diskriminačního PCR objeven u 173 nemocných. Lze předpokládat, že jeho podíl poroste. Podle státního zdravotního ústavu (SZÚ) však zatím není důvod k panice. „Ačkoli varianta BA.2 přitahuje pozornost odborné i laické veřejnosti, klinická praxe zatím v zasažených zemích nehlásí změny v průběhu onemocnění nebo v počtech hospitalizovaných v přímé souvislosti právě s touto variantou. Na podrobnější závěry je zatím příliš brzy, je třeba vyhodnotit více dat,“ říká ředitelka SZÚ Barbora Macková. Očkování by mělo i nadále bránit těžkému průběhu choroby.

JE NA ŘADĚ PÍ?

Pokud se WHO rozhodne zařadit »nový omikron« mezi znepokojivé varianty, na řadě by bylo písmeno pí. V minulém případě ale organizace dvě písmena přeskočila. Šlo o ný, protože se v angličtině vyslovuje podobně jako slovo »nový«, a ksí, jelikož se v angličtině zapisuje xi, tedy stejně jako jméno čínského prezidenta Si Ťin-pchinga. Obecně jde navíc o běžné čínské jméno.

Přečtěte si
milan59
26. 1. 2022 • 07:55

Kurňa tak celé to ÚDAJNĚ vzniklo v čínské laboratoři a ejhle,jak je možné že se to nově rozlejzá po celém světě a pokaždé jinak??Není to těmi celosvětovými LABORATOŘEMI a FARMACEUTICKÝM PRŮMYSLEM ?!! Různé reklamy nás nabádají kupte si na podporu imunity tohle nebo tohle a jak je potom možné,že když si to člověk koupí stejně na něj někdo FLÁKNE ten ZMUTOVANÝ VIRUS ?!!...........Nojo asi mají málo many many many ty FARMACEUTICKÉ LABORATOŘE .......

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.