Státní zástupkyně Murínová: Střelec z fakulty netrpěl duševní poruchou | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 5. května 2024

Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav

Státní zástupkyně Murínová: Střelec z fakulty netrpěl duševní poruchou

Filozofická fakulta, leden 2024.
Filozofická fakulta, leden 2024. (Blesk:Martin Přibyl)

Motiv pachatele loňské tragické střelby na Filozofické fakultě UK nebyl dán duševní poruchou. S odvoláním na znalce v psychologii to při včerejším jednání sněmovního bezpečnostního výboru uvedla státní zástupkyně Jana Murínová.

K informacím, že se střelec v minulosti léčil na psychiatrii, žalobkyně poznamenala, že ne každý, kdo vyhledá pomoc psychiatra, je nemocný. Jakmile bude posudek dokončený, znalkyně je připravena závěry zveřejnit a obhájit je. Murínová proto žádala o trpělivost. Právě posudek by přispěl k určení motivu. „Jdeme hluboko do historie jeho života,“ řekla Murínová. Na jednání dorazili i rodinní příslušníci obětí střelby. Lenka Šimůnková – její dcera Eliška střelbu nepřežila – vyčetla ministru vnitra Vítu Rakušanovi (STAN) nedostatek empatie.

„Nevrátilo se domů spoustu dětí a vy jste řekl, že vše proběhlo v pořádku. Od té doby jsem nezaznamenala, že byste změnil názor, že bych cítila z vás nějakou úctu a respekt,“ řekla. Rakušan reagoval, že ho tato slova mrzí, protože jeho účast byla opravdová. Vrah David K., který byl zároveň studentem, zastřelil loni v budově fakulty 14 osob a pak i sám sebe. Výsledky vyšetřování má policie oznámit do 21. června.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.