Školení, letáky a další: Rakušan představil další kroky pro bezpečí | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Školení, letáky a další: Rakušan představil další kroky pro bezpečí

Vít Rakušan
Vít Rakušan (Foto ara)

Další otázky ohledně postupu policie při střelbě na filozofické fakultě už ministr vnitra Vít Rakušan (45, STAN) klást nebude. Teď je to úkol pro inspekci. Včera veřejnosti oznámil, co dál v této souvislosti bude on a celý jeho rezort řešit. Obecně to lze shrnout jako zpřísnění.

Šok po prosincové tragické střelbě na filozofické fakultě doznívá a aktuálně se hledají cesty, jak opakování podobných situací zabránit, případně co nejvíce omezit ztráty. Hledá se metodika i legislativní cesty, vyhodnocuje se postup, který byl použitý. „Opatření nemají být překotná, ale systematická. Nutno říci, že však podobným událostem, jako byla tragická střelba, nikdy stoprocentně zabránit nelze,“ uvedl Rakušan. Postup policie už včera nehodnotil a odmítl se k němu vracet. „Můj apel jako ministra vnitra byl od počátku ten: komunikujme otevřeně v maximální možné míře informace, které se zveřejnit dají,“ připomněl. „Jako ministr vnitra musím být tím prvním, kdo respektuje řádný postup,“ dodal s tím, že nyní už není v jeho kompetenci se dále vyjadřovat, protože ani Generální inspekce policejních sborů (GIBS) nespadá pod jeho ministerstvo.

Úkol pro školy

Pro fakulty vysokých škol je nyní stanovený základní úkol – vypracovat analýzu bezpečnosti svých budov. „Ministerstvo vnitra to považuje za naprosto zásadní. A aby na základě vlastního vyhodnocení ohroženosti přijaly fakulty adekvátní opatření,“ uvedl vrchní ředitel sekce vnitřní bezpečnosti a policejního vzdělávání Jan Paďourek (59). Jak dodal, jsou maximálně připraveni být při vypracovávání analýz nápomocni. Vnitro plánuje též vést preventivní a informační kampaně a proškolit bezpečnostní pracovníky vysokých škol.

Podezřelí kupci zbraní

Jak připomněl ministr Rakušan, nová zbraňová legislativa, kterou nyní projednává Sněmovna, už přináší některá zpřísnění a zpřesnění zbraňové agendy, včetně digitalizace a modernizace. Mimo jiné by v ní měla být obsažena povinnost prodejců zbraní hlásit podezřelé nákupy. Zatím jsou podobná hlášení dobrovolná. Zákon by měl dát orgánu veřejné moci také možnost zadržet zbraně jejich držitelům v případě zjištění bezpečnostního rizika, například kvůli vyhrožování na sociálních sítích. Nová pravidla by měla platit až od roku 2026 kvůli modernizaci centrálního registru zbraní a jeho propojení s dalšími složkami. Opatření týkající se povinného hlášení by podle Rakušana mohlo začít platit už letos v červenci.

Nevyloučil chyby...

Pomoc rodinám obětí střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) v Praze a nasazení personálních kapacit bylo maximální možné. „Na místě zásahu a v evakuačním centru zasahovalo 47 interventů, to znamená všichni, kteří byli večer rychle po události k dispozici,“ řekl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Přes tři desítky interventů pracovaly hned první den u rodin, které byly tragédií nejvíce zasaženy. „U 14 rodin interventi pomáhali, zasahovali při oznamování úmrtí, při první psychické pomoci. Opakovaná intervence byla i v případě tragické události v Klánovicích a všech těch, kterých se toto dotklo,“ doplnil Rakušan. K dispozici bylo podle něj 192 odborníků, a to 45 psychologů a 147 interventů. „Nevylučuju chyby, že se na někoho zapomnělo, že se někomu pomoc, které se dožadoval, v tu chvíli nedostalo,“ dodal ministr.

První trest za vyhrožování

Jakékoli náznaky výhrůžek jsou nyní mnohem citlivěji vnímané. Policie zaznamenala tento týden první případ, za který soud uložil již pravomocně trest, a to v návaznosti na prosincovou střelbu. „Bude to strašný, co udělám. Ten chcípák na tý fakultě, to je ho*no. Já jsem nastavenej na jatka. Chcípnete všichni,“ vyhrožoval v komunikaci se svou expartnerkou dvaačtyřicetiletý pachatel P. O. ze Sušice. Včera byl za to potrestaný klatovským soudem 8 měsíci vězení s podmíněným odkladem na 2 roky a dohledem probačního úředníka.

Přečtěte si
hejhej
13. 1. 2024 • 12:42

peavlast:
Nejlépe celé neschopné vlády, ale ti se drží koryta a likvidují ČR.

pravlast
13. 1. 2024 • 09:40

Prvním krokem k bezpečí je odchod neschopných včetně Rakušana.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.