Použijte zbytky z kuchyně: Jak snadno a levně pěstovat?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Použijte zbytky z kuchyně: Jak snadno a levně pěstovat?!

Jarní cibulka je bohataná n avitamíny, minerály a kyselinu listovou.
Jarní cibulka je bohataná n avitamíny, minerály a kyselinu listovou. (Profimedia.cz)

Chcete vlastní zeleninu, ale nemáte dost trpělivosti pěstovat rostliny ze semínek? Pak nevyhazujte odřezky oblíbené zeleniny z kuchyně! Stačí je znovu zasadit a je to!

Jarní cibulka nebo pórek

Spodní část cibulky či pórku s kořínky odřízněte tak, aby vám zůstal zhruba 2,5 centimetru dlouhý zbytek. Kořínky by měly být dlouhé maximálně 1 cm. Odřezky postavte do sklenice s vodou tak, aby půl centimetru odřezků vykukovalo nad vodu. Vodu měňte každý den. Za 3 – 5 dní začnou odřezky dorůstat. Úrodu můžete sklízet zhruba za 10 dní.

Římský salát nebo hlávkové zelí

Uříznutou spodní část zelí nebo salátu vložte do misky s vodou a několikrát týdně ji zavlažujte rozprašovačem. Do týdne se začnou objevovat nové lístky. Poté odřezek přesaďte do květináče tak, aby lístky byly nad hlínou. Do pár měsíců můžete sklízet.

Cibule

Spodní odkrojenou část cibule s kořínky zasaďte do navlhčené půdy. Jakmile začnou růst výhonky, zasaďte hlouběji do půdy. Brzy začnou růst nové cibulky.

Zázvor

Několikacentimetrový kousek zázvoru dejte přes noc do sklenice s teplou vodou. Poté přendejte do květináče s hlínou, umístěte na teplé místo a pravidelně zalévejte. Brzy se dočkáte prvních výhonků. Kořen ale budete moct sklízet až zhruba za rok. Celou květinu vytrhněte z hlíny, použijte kořen a ze zbylého kousku můžete opět pěstovat.

Česnek

Naklíčený česnek dejte do hlíny tak, aby klíček vykukoval, a umístěte na světlé místo – ideální je okenní parapet. Pravidelně zalévejte a nechte nať vyrůst maximálně do výšky 15 cm, aby se nepolámala. Česneková nať se hodí do pomazánek, polévek nebo jen tak na chleba s máslem.

Ananas

Zralému ananasu odkrojte vrchní část – tzv. korunku. Dbejte na to, abyste neřezali těsně pod listy. Následně ji očistěte od přebytečné dužiny, aby nezačala hnít, a od spodních listů tak, aby vám vznikl alespoň 2cm kořen. Ponořte jej do průhledné nádoby s vodou tak, aby listy nebyly pod hladinou, a nechte na světlém místě. Měňte pravidelně vodu. Jakmile začnou růst kořínky, přesaďte do zeminy smíchané s pískem. První květ se objeví po víc než roce a půl od zasazení. Z něj pak vyroste plod.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.