Ministr zdravotnictví Roman Prymula otáčí kormidlem: Zahltí covid špitály? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 7. května 2024

Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství

Ministr zdravotnictví Roman Prymula otáčí kormidlem: Zahltí covid špitály?

Tisková konference po jednání ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) s ministrem školství Robertem Plagou (ANO).
Tisková konference po jednání ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) s ministrem školství Robertem Plagou (ANO). (Reprofoto ČT)

Červeně křičí ze semaforové mapy Česka už čtyři okresy – Praha a okolí a také Uherské Hradiště. Pokud nezafungují další omezující opatření platná od pondělka, může se zahltit zdravotnictví a lůžka nebudou ani pro akutní pacienty. Uvedl to včera ministr zdravotnictví Roman Prymula (56, za ANO).

„Tento virus není politický, nejsme policejní stát,“ ohradil se Prymula proti kritice nových opatření. Vysvětlil, že omezení pro střední školy vychází z toho, že mezi touto věkovou skupinou rychle přibývá nakažených. Stejně jako zákaz zpěvu podle něj reaguje na velké riziko nákazy. Slíbil přitom už příští týden novou strategii, kdy budou jasné možné scénáře dalšího vývoje a lidé se také prý budou pravidelně dozvídat úplně všechna dostupná data. Mimo jiné o volných kapacitách jednotlivých nemocnic. Podle ministra se zatím podařilo snížit reprodukční číslo, tedy údaj o tom, kolik lidí nakazí jeden infikovaný, na 1,24. Cílem je ale dostat se k jedničce a pod ni. Ministerstvo očekává, že v půli října bude denně přibývat asi 4500 případů, ke konci měsíce pak 8500. V nejbližších 14 dnech se nebudou přijímat žádná nová opatření a nebude zveřejněn ani nový »semafor«.

Podle něj potrvá až 10 dní, než bude vidět, jestli nová nařízení mají smysl. „Je to jako se zaoceánským parníkem, kdy kormidlem musíte točit výrazně dřív, než potřebujete zatočit,“ řekl Prymula. Ujistil přitom, že registrace hostů v restauracích se zatím určitě zavádět nebudou, byl to prý jen šum.

Vakcína jen dobrovolně
Ministerstvo už připravuje strategii, jak se bude postupovat, až bude k dispozici vakcína proti koronaviru. Mohlo by to být už po Novém roce. V Česku se bude prý používat jen látka, která nebude představovat žádné riziko. Vakcinace se některým skupinám bude doporučovat, nikomu ale nebudou hrozit sankce, pokud se očkovat nenechá. Kdo se ale rozhodne opačně, může mít výhody třeba při cestování.

Zatím dobrý...
Aktuální volné kapacity nemocnic se pohybují kolem 20 procent, s covidem tu leží 1134 pacientů, z toho na JIP 192, na umělé plicní ventilaci 118 a tři jsou napojeni na mimotělní okysličování. Léku Remdesivir je prý opět dost, ale vůbec podle lékařů neplatí, že kdo ho dostane, uzdraví se, a kdo ne, tak zemře.

Kanáry bez testu
Česko vyřadilo Kanárské a Baleárské ostrovy ze seznamu rizikových oblastí. Od pondělí tak nebude při návratu z těchto míst povinný test na covid ani karanténa.

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.