Drsná opatření kvůli covidu: Co nyní 14 dní nesmíme! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Drsná opatření kvůli covidu: Co nyní 14 dní nesmíme!

Roman Prymula při rozhovoru pro Blesk Zprávy.
Roman Prymula při rozhovoru pro Blesk Zprávy. (Blesk:Jakub Poláček)

Dosud největší vlna opatření, kterou od jara nepamatujeme, zasáhne po víkendu život v celém Česku. Od pondělí 12. října zůstávají zavřené všechny střední a vysoké školy, na 14 dní utichne i provoz kin či divadel. A už od dnešního rána si musíte na dva týdny odpustit sauny, wellnessy i večerní posezení v hospodě.

Původně plánoval ministr zdravotnictví Roman Prymula (56, za ANO) vyhlásit další tvrdší opatření, která by platila od příštího týdne, až dnes, vývoj epidemie ho ale přiměl jednat rychleji. „Za další týden by mohla být kapacita zdravotního systému téměř vyčerpána,“ uvedl Prymula.

Po včerejším mimořádném jednání vlády pak přednesl schéma, čím by se mohlo infekci podařit přibrzdit. Jako první na řadu přišly hospody – ty už mohou být otevřeny jen do osmé večer. Ode dneška pak také lidé nemohou do veřejných bazénů, saun či solárií. A pokud už dlouho odkládáte návštěvu příbuzných v nemocnici či domovech pro seniory, pak neotálejte. Brány špitálů a sociálních zařízení se od pondělka taktéž uzavřou. Co všechno nás tedy čeká?

KULTURNÍ AKCE

ZAVŘENO OD 12. ŘÍJNA

Provozovatele kin, divadel a činoher bude od příštího pondělí následovat osud organizátorů koncertů či muzikálů. Žádné kulturní aktivity nebudou povoleny s výjimkou takových akcí, které se snad ani nevyplatí pořádat. „Ve vnitřních prostorech mohou probíhat aktivity do počtu 10 osob, venku do 20 osob,“ řekl Prymula,

VOLNOČASOVÉ AKTIVITY

ZAKÁZÁNY OKAMŽITĚ

Už od dnešního rána minimálně pro příští dva týdny nebudete moci zajít do bazénu, na wellness nebo do posilovny či fitcentra.

ÚŘADY

OMEZENY OD 12. ŘÍJNA

Podobně jako na jaře se upraví provoz státních a veřejných úřadů. Ty budou pro veřejnost otevřeny jen na dva dny v týdnu vždy na pět hodin. Prymula však neupřesnil, které dny budou úřední.

OBCHODNÍ CENTRA

OMEZENY OD 12. ŘÍJNA

Aby se předešlo zbytečnému shlukování lidí, obchodní centra budou muset v odpočinkových koutcích vypnout bezplatné připojení na internet. Opatření cílí zejména na středoškoláky, kteří měli nakázanou distanční výuku zatím jen ve čtyřech červených okresech. Od pondělí ale na dálkový způsob výuky přejdou všechny střední školy, doma zůstane také část žáků 2. stupně základních škol. Navíc v jídelních koutech v obchoďácích budou moci sedět u jednoho stolu jen dvě osoby.

ZOO

ZAVŘENO OD 12. ŘÍJNA

Na 14 dní si budou muset lidé od pondělí odpustit také návštěvy zoologických zahrad. „Během víkendu tam dochází k obrovskému nakupení osob a my opravdu potřebujeme omezit kontakty mimo rodinu,“ vysvětlil ministr.

ŠKOLY

OMEZENO OD 12. ŘÍJNA

Režim v mateřských školách a na 1. stupni základních škol zůstane tak, jak je, tedy bez větších omezení. „Mohu uklidnit rodiče, že školní družiny zůstávají v provozu,“ řekl ministr školství Robert Plaga (42, za ANO). Od pondělí však přejdou žáci 2. stupně na takzvaný střídavý režim. Jak to bude vypadat? „První týden bude třída A prezenčně a třída B na distančním vzdělávání, pak si to prohodí,“ vysvětlil ministr. Navíc žáci budou muset mít nasazeny roušky i během výuky a také různé školní kluby si budou muset dát na 2 týdny pauzu. Na středních školách pak »najedou« na distanční výuku v celém Česku, dosud ji měli jen studenti z Prahy, Prahy-východ, Prahy-západ a Uherského Hradiště, tedy čtyř nejvíce zasažených okresů v Česku. Distanční výuka pak bude povinná i pro všechny studenty vysokých škol, umožněna bude jen praktická výuka budoucích mediků a zubařů. Na pondělí 26. a úterý 27. října pak Plaga vyhlásil »ministerské« volno. „Chápejte to, prosím, jako dva dny boje proti covidu,“ dodal. Žáci tak boudu mít plných pět dní podzimních prázdnin.

SPORT

OMEZEN OD 12. ŘÍJNA

Veškeré vnitřní sportovní aktivity budou od pondělka rovněž pasé. Tenis nebo fotbal venku ale bude možné si zahrát, povolený limit lidí venku je totiž dvacet. Dále konat se budou moci profesionální sportovní soutěže, ty ale budou i nadále bez diváků.

SVATBY A POHŘBY

OMEZENY OD 19. ŘÍJNA

Svatebčanů či smutečních hostů na pohřbech bude moci být maximálně 30, platí to ale až o týden později než nyní vyhlášená drakonická omezení.

HOSPODY A RESTAURACE

OMEZENY OKAMŽITĚ

Nově se všude musí zavírat místo dosavadních 22 hodin už v osm večer, u jednoho stolu pak smějí sedět jen 4 osoby. Dosud jich mohlo být šest.

NEMOCNICE A DOMOVY SENIORŮ

OMEZENY OD 12. ŘÍJNA

K plošnému zákazu návštěv příbuzných v nemocnicích, sociálních zařízení a domovech pro seniory dojde rovněž od pondělka. Výjimka se pak vztahuje na návštěvy umírajících osob či osob s mentálním postižením.

FIRMY

DOPORUČENÍ

Zaměstnavatelé, kteří mají možnost nechat své lidi pracovat z domova, by podle Prymuly měly tzv. home office využívat co nejvíce. Zatím jde ale jen o doporučení.

Hotely pomohou

Lidé nakažení koronavirem budou mít možnost izolovat se na deset dnů v zařízeních hotelového typu, aby se omezilo riziko další nákazy v rodině. Tato izolace bude dobrovolná, bude záležet na individuálním rozhodnutí, řekl dnes ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO). Uvítal, že hotely nabídly vládě volnou kapacitu k využití pro tento účel.

Prodlouží se ošetřovné

Vyplácení ošetřovného by se mohlo kvůli koronavirové nákaze prodloužit. Lidé by ho mohli dostávat po celou dobu výuky na dálku či nařízené karantény. Návrh zákona se změnami dávky včera na mimořádném jednání schválila vláda. Ošetřovné se vyplácí devět dnů na děti do deseti let. Samoživitelé a samoživitelky ho pak mohou pobírat na potomky do 16 let až 16 dnů. Dávku je možné získat i na jiné členy rodiny, kteří potřebují péči.

Vývoj není nijak dobrý

Na konci října bude v nemocnicích s covidem-19 ve vážném stavu 1000 lidí. V polovině měsíce pak 400 až 500. Podle šéfa Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška to vyplývá ze statistických modelů. Podle posledních dat z úterý bylo lidí ve vážném stavu v nemocnicích 354. V současné době je reprodukční číslo, tedy kolik lidí nakazí jeden pozitivně testovaný, 1,2. Podle Duška to znamená, že epidemie se bude razantně šířit i dál. Pro pokles nových případů je třeba získat číslo nižší než 1. ÚZIS pro výpočet přibližného počtu lidí ve vážném stavu počítá právě s reprodukčním číslem a počtem nově pozitivně testovaných. Toto číslo v těchto dnech rekordně roste.

Opozice

Poslouchejte vládu K disciplíně a sebezapření na dva týdny vyzval veřejnost šéf ODS Petr Fiala. Učinil tak po jednání šéfů parlamentních stran s Andrejem Babišem. „Situace je podle aktuálních informací extrémně špatná. Prosím vás proto o odpovědné jednání. Musíme se pokusit šíření viru zastavit. Už to nemá nic společného s běžným politickým soupeřením. Nerespektováním nařízení se nevymezujete vůči Andreji Babišovi, Romanu Prymulovi či komukoli jinému,“ uvedl Fiala s tím, že čas na vystavení účtu vládě přijde později.

Otestujeme všechny

Podle Prymuly se chystá očkování skoro všech obyvatel ČR. „V posledních dvou dnech jsme velmi intenzivně jednali o velmi ambiciózním projektu, kterým je protestování v podstatě všech obyvatel České republiky,“ řekl ministr. Nepoužívaly by se PCR testy, ale testy takzvanně antigenní, které není nutné provádět v laboratoři. Tím by se mohlo odhalit až 90 procent nakažených.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.