Nová nařízení vlády: Co nás čeká od zítra? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Nová nařízení vlády: Co nás čeká od zítra?

Nouzový stav v ČR na měsíc.
Nouzový stav v ČR na měsíc. (Archiv Blesku)

Covidem se od jara v Česku nakazilo přes 117 tisíc lidí, více než třetina z toho jen za uplynulý týden. V zemi se proto dál zpřísňují opatření a nově se mluví už i o plošném zavření škol a téměř celkovém vypnutí ekonomiky. Ve hře je podle premiéra Andreje Babiše (66, ANO) také suchý zákon.

Další série opatření má platit od středy. Podle premiéra Babiše je na stole několik plánů vycházejících hlavně z ještě většího omezení sociálních styků mezi lidmi.

Musí se přitvrdit

Jeden z nich se opět dotýká hospod a restaurací. „Jsou návrhy, jestli restaurace zavřít, nebo zakázat alkohol,“ řekl v České televizi předseda vlády. Podle něj má kabinet informace, že některé bary naoko zavřou ve 20 hodin a ve sklepě pak nalévají dál. Problém je prý i u výdejových okének, kde se lidé srocují a nedodržují rozestupy. A tak prý není jiná možnost, než zase přitvrdit.

První stupeň doma

Co se zatím neplánuje, je uzavírka obchodních center. Co se ale pravděpodobně zavře, jsou i první stupně základek. „Většinový názor byl, že má převahu pohled epidemiologický. Tedy že děti mohou být přenašeči na rodiče. Nejspíš vzhledem k tomu, že se očekává prázdninový týden od 26. října, byl většinový názor pro uzavření škol,“ řekl po jednání tripartity prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák. Co se týče školek, jejich provoz by měl být zatím beze změny.

Zákaz vycházení

Dalším možným opatřením je pak podle CNN Prima News zákaz vycházení po 22. hodině. A to s výjimkou cest do práce a z práce. Jaká opatření vláda nakonec přijala, nebylo do uzávěrky tohoto vydání Aha! jasné.

Roušky na zastávkách

Zavést povinné nošení roušek na zastávkách městské hromadné dopravy chce ministr zdravotnictví Roman Prymula (56, za ANO). „Někteří z nás navrhovali, podobně jako v celé Evropě, aby se roušky nosily i mimo budovy venku. Nakonec pan profesor Prymula řekl, že opatření, o kterých my zatím nevíme, ale říkám to, co bylo v diskusi, že určitě budou nutné roušky ve veřejných prostorech, tedy na zastávkách veřejné dopravy a dalších podobných prostorech,“ uvedl včera šéf svazu průmyslníků Hanák.

Prezident Zeman proti

Proti možnost zavedení tzv. lockdownu, tedy zastavení chodu ekonomiky, se o víkendu pro Aha! vyslovil prezident Miloš Zeman (76). „Druhý lockdown by podle mého názoru už ekonomika neunesla, nebylo by z čeho brát,“ prohlásila hlava státu. „Je pravda, že jsme zatím byli málo zadluženi, ale pak by se nám výrazně zhoršil rating, tzn. úvěry by měly vyšší úrokovou sazbu a tak dále. Úvahy o lockdownu považuji za nebezpečné pro českou ekonomiku a české občany,” myslí si Zeman. S opatřením vlády a šéfa zdravotnictví ale jinak souhlasí.

Zavedeno v pátek 9. října (platí na 14 dní)

  • restaurace, bary a diskotéky mohou mít otevřeno pouze od 6.00 do 20.00 a u stolu můžou sedět maximálně čtyři osoby
  • zavřeny jsou všechny posilovny a fitka, sauny, solária, tělocvičny, vnitřní sportoviště a koupaliště včetně bazénů
  • uzavřeny jsou herny a kasina
  • zavřeny jsou zájmové kroužky pro děti
  • do obchodních center, podniků a obchodů se může vstupovat pouze ve dvou

Platné od pondělí 12. října (platí na 14 dní)

  • zavřeny jsou divadla, kina, muzea, galerie, hrady a zámky, hvězdárny i veletrhy
  • zrušeny jsou jak amatérské, tak profesionální sportovní soutěže *na bohoslužbě může být přítomno maximálně 10 lidí
  • na vysokých i středních školách po celém Česku se vyučuje pouze distnačně, tedy on-line
  • v ZUŠ je umožněna individuální výuka *na druhém stupni základních škol probíhá střídavá výuka 50 na 50, tzn. třída A se bude jeden týden učit distančně a třída B prezenčně. Za týden si to vymění
  • úřady pro veřejnost jsou otevřeny pouze dva dny v týdnu, a to vždy na pět hodin

Začne platit od pondělí 19. října

  • na svatbách a pohřbech bude moci být nejvýše 30 lidí.

Maláčová: Ošetřovné znovu na starší školáky?

Možné uzavření škol trápí mnohé rodiče. Jde o to, že si nemohou dovolit zůstat se svými dětmi doma. Alespoň trochu jim chce pomoci ministryně práce Jana Maláčová (39, ČSSD), která navrhuje, aby se prodloužilo ošetřovné. Dávku ve výši 60 procent základu výdělku nyní mohou pobírat rodiče na děti do deseti let věku, a to nejdéle 9 dnů (samoživitelé 16 dnů). To chce ale šéfka rezortu změnit. Podle jejích představ by se ošetřovné vztahovalo na děti do 13 let věku a mohlo by platit po celou dobu uzavření škol. Že by se ale dávka navýšila na 80 procent jako na jaře, s tím se nepočítá. 

Schillerová: Jak na štamgasty a rodiče

Další z možných chystaných vládních opatření směřujících na restaurace a jejich zákazníky nastínila včera šéfka financí Alena Schillerová (56, za ANO). Tím je další zkrácení provozní doby, nyní (ještě) platí, že podniky musí zavírat v osm večer a u jednoho stolu mohou sedět maximálně 4 lidé. České televizi ale Schillerová řekla, že úplné zavírání restaurací vláda nechystá. Dosud se podle ní definitivně nerozhodlo ani o tom, jestli se zavřou první stupně škol. To by totiž mohlo negativně dopadnout na mnohé profese, jako je personál nemocnic, které už teď si nemohou dovolit výpadky svých lidí. Jedním z návrhů je tak nechat otevřené školy pro děti zdravotníků.

Přečtěte si
-bello-
13. 10. 2020 • 13:26

Nevińte vládu!!!
Nakopejte do zadku všechny, kdo protestovali proti rouškám, v létě se chudáci "dusili" , i když jen v tram seděli a doteď je mají stažené pod nosem v MHD i v obchodech.Jediní Češi mají furt ublížený pocit ze ztráty " svobody " volové!
Politiku pletou do zdraví.
Pirk, Šmucler kandidují kam a za koho ?
Blbka viroložkma (nevím jak ) předvídala konec a kde je ? atd. atd . A všichni nadávají jen Babišovi, odborníku Prymuovi a sami si pěstí nedají!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.