Zásadní opatření v boji s koronavirem: Nová pravidla pro život! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Zásadní opatření v boji s koronavirem: Nová pravidla pro život!

Testování na koronavirus v ČR: Odběrové místo v Nemocnici Na Bulovce (18.9.2020)
Testování na koronavirus v ČR: Odběrové místo v Nemocnici Na Bulovce (18.9.2020) (Blesk:Martin Přibyl CNC)

Až na druhý pokus ministr zdravotnictví Roman Prymula (56, za ANO) vystoupil včera v televizi, aby vysvětlil nová opatření. Ta ode dneška dopadají na rodiny s dětmi, restauratéry a jejich hosty i na lidi, co se chtějí prostě jen sejít. Přesvědčil?

Nová opatření, která až na mateřské školy zavírají dnešním dnem všechny vzdělávací instituce v Česku, oznámila vláda téměř unisono v pondělí ve večerních hodinách. O svou »show« tím přišel ministr Prymula, který je měl v České televizi obhájit v pondělí v osm večer. Druhou šanci dostal zase včera. Co řekl k opatřením, se kterými máme žít – prozatím – do začátku listopadu?

Nejsme chaotičtí

Prymula uznal, že nás čekají tři složité a neveselé týdny. „Vím, že přijetí omezujících opatření vyvolalo velkou vlnu kritiky a nenávisti a že občané často vnímají některá opatření jako nelogická, nebo dokonce šikanózní a zasahující do jejich svobody a každodenního života,“ řekl ministr. Podle něj on a jeho tým ale přesně vědí, co a proč dělají. A vysvětlil také, proč uzavřeli základní školy. Právě před uzavřením 1. stupně ZŠ důrazně varovali někteří lékaři.

Kudla do zad

„To, co vnímáme jako problém...a jako kudlu do zad všem pracujícím zdravotníkům, je zavření základních škol. To pro nás vlastně znamená, že až třicet procent vysoce kvalifikovaného personálu zůstane doma se svými dětmi,“ řekl ČT šéf Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny VFN v Praze Martin Balík. I toto rozhodnutí Prymula včera v projevu hájil, podle dat jsou učitelé ohroženější covidem ještě více než lékaři. „Vím, že je to velký zásah pro všechny rodiny, ale dobrá zpráva pro vás, rodiče žáků prvního stupně je, že 2. listopadu se vaše děti do školy vrátí,“ ujistil.

Optimista Babiš?

„Pokud se nám podaří dostat během týdne na reprodukční číslo 0,8, budou dnes přijatá opatření zmírněna,“ řekl v pondělí večer premiér Andrej Babiš (66, ANO). Jenže číslo, které značí, kolik dalších osob může jeden infikovaný nakazit, je dnes na hodnotě zhruba 1,5 a premiérův výhled je spíše zbožným přáním. „Jakékoliv opatření se projeví se zpožděním. Na počtu nakažených se to projeví asi za 10 dní, na počtu hospitalizovaných ještě asi o týden později a na počtu zemřelých o dalších několik dní později,“ řekl Aha! šéf České lékařské komory Milan Kubek.

Testy pro všechny

Jeden z Prymulových pilířů boje s covidem stojí na plošném testování na bázi antigenních testů. „Tyto testy jsou rychlé, levné a snadné. Prakticky umí ukázat výsledek testu do 15 minut, a pokud by se nám povedlo je zajistit, pak by testování bylo pro všechny občany zdarma a umožnilo by nám, laicky řečeno, zachytit obrovskou množinu infekčních, tedy příznakových pacientů,“ řekl také ministr v projevu. Testy by měli provádět praktičtí lékaři, pomoci s odběry má zhruba 17 tisíc studentů lékařských a dalších fakult.

Zemana »nalomili«

Zatímco běžní smrtelníci se mohou ode dneška stýkat jen v počtu do šesti osob, pro akce ústavních činitelů je limit stovka. Konat se tak může předávání státního vyznamenání 28. října a i přes současnou situaci s tím prezident Miloš Zeman (76) počítá. Pořádání akce se mu však včera v Lánech pokoušeli rozmluvit premiér Andrej Babiš i ministr vnitra Jan Hamáček. Uspěli jen částečně. „Prezident souhlasí, aby oslavy proběhly bez účasti veřejnosti, bez politiků. Aby tam byl jen pan prezident a vyznamenání bez rodin, takže teď to projednáme s hygienou,“ tlumočil výsledky schůzky Babiš.

Opatření přitvrdila, některá jsou nelogická

ŠKOLY

Platí ode dneška do neděle 1. listopadu Původně se počítalo, že žáci druhého stupně »najedou« na střídavý režim, kdy část žáků měla chodit do školy, druhá část se učit z domova a pak se prohodit. Vláda ale v pondělí večer rozhodla, že doma zůstanou všichni, a to včetně dětí z 1. stupně základních škol. Distanční výuka platí také pro střední a vysoké školy. Otevřeny však zůstaly mateřské školy. „Dle informací z ministerstva zdravotnictví nebyly mateřské školy vyhodnoceny epidemiology jako rizikové,“ přišlo Aha! zdůvodnění z tiskového odboru rezortu školství. Vysokoškolské koleje pak podle vládního nařízení musí opustit studenti, kteří mají bydliště jinde než v místě studia.

HLÍDÁNÍ DĚTÍ

Platí ode dneška Hejtmané krajů a pražský primátor musí vybrat školy, které se při uzavření 1. stupně budou starat o děti ve věku 3 až 10 let. Zařízení jsou prioritně určená pro děti zaměstnanců integrovaného záchranného systému, jako jsou zdravotníci, hasiči, policisté či zaměstnanci v sociálních službách. V jednotlivých skupinách může být nejvýše 30 dětí. Například hlavní město už včera vyčlenilo skoro 60 škol určených pro děti zdravotníků a dalších zaměstnanců.

HROMADNÉ AKTIVITY

Platí ode dneška do úterý 3. listopadu Dosud platilo, že ve vnitřních prostorech se mohlo sejít až deset lidí, venku pak dvacet. Dnešním dnem se omezuje shromáždění jen na šest osob. Pokud jste se svými pěti dalšími přáteli na veřejném místě, musíte si podle nařízení ohlídat, aby se k vám lidé z jiné skupiny nepřiblížili na méně než 2 metry. Limit šesti osob pohromadě se vztahuje také na bohoslužby a jiné náboženské obřady. Výjimky ale zatím platí u svateb či pohřbů. Tam se počet lidí zredukuje na 30, ale až od pondělí 19. října.

HOSPODY A PITÍ ALKOHOLU

Platí ode dneška do úterý 3. listopadu Ještě během pondělka ministryně financí Alena Schillerová (56, za ANO) mluvila o tom, že otevírací doba restaurací by se mohla ještě zkrátit z dosavadní osmé večerní. Jenže kabinet pak rozhodl o tom, že do restaurací ode dneška zákazníci nesmí, podniky mohou jen vydávat jídlo přes výdejní okénko, a to pouze do osmi večer. Přes okénko vám ale nemohou vydat točené pivo v kelímku, protože dneškem také platí zákaz konzumace alkoholu na veřejnosti. Ve vládním nařízení ale nepochopitelně zůstalo, že pro účely oslav svateb mohou hosté slavit v restauracích až do půlnoci...

ROUŠKY

Platí od včerejška až do odvolání Roušky byly doteď povinné nejen ve všech veřejných vnitřních prostorech (např. i společných chodbách domů či hotelů) a prostředcích hromadné dopravy, zakrývat ústa a nos si už od úterka musí lidé také na zastávkách a v přístřešcích zastávek. Do toho ale vláda umožnila 26 různých výjimek z rouškové povinnosti. Nosit se nemusí například v bazénech nebo během konzumace jídla v restauracích. Jenže koupaliště jsou zavřená už od minulého týdne a restaurace komplet ode dneška.

Anketa Aha!: Jak vnímáte nová vládní opatření?

Milan Kubek, Česká lékařská komora: Zavřeme i obchody

„Apeloval jsem, abychom se za každou cenu snažili udržet v chodu 1. stupeň základních škol. Na druhou stranu je třeba reflektovat, že školy jsou teď skutečně semeništěm koronaviru, je velký počet nemocných učitelů a žáci infekci přenášejí do rodin. Takže je to závažný epidemiologický problém... U opatření je ještě třeba uvažovat o nákupních centrech. Ta by se jednoznačně zavřít měla. S tím, že přístupný by byl pouze supermarket s potravinami, lékárny, drogerie, tak jak to bylo na jaře.“

Tomáš Prouza, Svaz obchodu a cestovních ruchu: Desetitisíce zaměstnanců v ohrožení

„Lidé výrazně omezují své útraty a přestávají chodit ven. Ekonomika kvůli tomu začíná výrazně brzdit a pro lidi ve službách je to už zásadní riziko budoucí existence. Jen u restaurací a hospod a jejich dodavatelů je to 200 000 zaměstnanců, v dalších oblastech služeb je ohrožena budoucnost dalších desítek tisíc lidí. ... Zákaz pití alkoholu na veřejnosti žádný zásadní dopad mít nebude. Ale tím, jak lidé vládě přestali věřit a bohužel neberou její výzvy vážně, se bojím, že se party přesunou do domácností. Klíčové teď opravdu je, aby lidé své kontakty omezili dobrovolně.“

Josef Středula, Českomoravská konfederace odborových svazů: Tvrdost je třeba, chráníme tím životy

„Číslo jedna je ochrana života a zdraví občanů. A jestliže jsou ohroženi, a z těch čísel vidíme, že ta situace se výrazně zhoršuje, tak se musí přijmout opatření, která tomu zamezí. ... Apelujeme také na zabezpeční kritické infrastruktury. To není jen zdravotnictví, to je i výroba potravin, elektřiny, je to i otázka sociálních služeb. Nás se zeptali, co si myslíme o uzavření 1. stupňů, a pokud data říkají, že 1. stupně jsou zdrojem nákazy, tak je to logické. Zvládneme to, chápeme taková opatření a jsme připraveni je podpořit.

František Dobšík, školské odbory: Volá se i po zavření mateřinek

„Když se v pondělí vedla debata o 1. stupni, chtěl jsem mít ujištění, že se při jejich uzavření ta křivka nějakým způsobem zploští a že to skutečně ochrání ty potencionálně ohrožené. Byl jsem ujištěn, že to tak je, že ten komunitní přenos u dětí je rizikový. ... A proč se neuzavřely i mateřské školy? Tam je to spíše o ekonomice. Pamatuji si stav z jara, kdy ta situace se zhoršovala, a nakonec se zavíraly i mateřské školy. Chci věřit, že se do té situace znovu nedostaneme. I když kolegyně v mateřských školách na to poukazují, cítí se jaksi odstaveny na druhou kolej.“

Zbytek informací kolem covidu najdete v tištěné verzi Aha! 14.10.2020

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.