Rok úspor s Aha!: Na co máte nárok? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Rok úspor s Aha!: Na co máte nárok?

 (Pavel Mazáč (Sport))

Epidemie koronaviru přivedla mnohé z nás do svízelné situace. Někdo přišel o práci, o další příjem, jiný dokonce o blízkého. Jak si poradit s nedostatkem financí, je mnohdy velmi složité. Řada lidí ani netuší, jak jim s mnohými věcmi může pomoct stát. Třeba s placením nájmu, s péčí o dlouhodobě nemocné i dalšími dávkami. Deník Aha! vám přináší další dávku pomoci.

Zvýšené minimum »nakoplo« dávky
Životní a existenční minimum se od dubna zvýšilo. Tohle navýšení má vliv na přiznání nároku na různé sociální dávky, jako je příspěvek na bydlení, a také dávky pomoci v hmotné nouzi, jejichž nárok se odvíjí od částky životního a existenčního minima.
■ Životní minimum pro jednotlivce je nyní 3860 Kč. Životní minimum je minimální uznaná hranice peněžních příjmů, které jsou nezbytné k zajištění výživy a ostatních základních osobních potřeb.
■ Existenční minimum je nyní 2490 korun. Existenční minimum je hranicí peněžních příjmů, která je nezbytná k zajištění výživy a ostatních základních potřeb na úrovni umožňující přežití.

Peníze pro nejchudší
Pro všechny, kteří žijí na hranici životního minima, jsou určené dávky pomoci v hmotné nouzi.
Jsou celkem tři:
■ PŘÍSPĚVEK NA ŽIVOBYTÍ – nárok na něj mají lidé, kterým po odečtení přiměřených nákladů na bydlení nezbude částka na živobytí. Nárok se hodnotí individuálně podle příjmů, výdajů, sociálních a majetkových poměrů. Vyplácí se i opakovaně, po dobu trvání nepříznivé sociální situace. Tomu, kdo na něj získá nárok, stát doplatí příjmy právě do výše životního minima. Pro získání je potřeba předložit vyplněnou žádost a občanský průkaz a řadu potvrzení (např. o měsíčních příjmech za poslední tři měsíce, předpis úhrad spojených s užívaným bytem a doklady o zaplacení za předchozí tři měsíce, ale třeba i potvrzení o zdravotním stavu apod.).
■ DOPLATEK NA BYDLENÍ – požádat o něj může člověk, kterému nestačí jeho příjem na bydlení a to přesto, že pobírá příspěvek na bydlení. Využít ho mohou i lidé, kteří žijí v podnájmu nebo na ubytovně. Je ale nutné, aby člověk, který o něj žádá, už pobíral příspěvek na živobytí. Dokládají se stejná potvrzení jako u příspěvku na živobytí.
■ MIMOŘÁDNÁ OKAMŽITÁ POMOC – na rozdíl od příspěvku na živobytí a doplatku na bydlení je mimořádná okamžitá pomoc jednorázová nenároková dávka. Žádat o ni mohou nejen lidé, kteří jsou v hmotné nouzi, ale například i ti, které postihla živelní pohroma, nebo lidí, kteří se do běžného života vracejí například z dětského domova či vězení. O její výši se rozhoduje podle konkrétních případů. Momentálně (kvůli koronaviru a nouzovému stavu) se pravidla pro mimořádnou okamžitou pomoc »rozvolnila« a dosáhne na ně více lidí.

Více peněz na dietu
Navýšení příspěvku na živobytí mohou získat lidé, kteří musí ze zdravotních důvodů držet speciální dietu, těhotné nebo kojící maminky. Svůj zdravotní stav musí mít potvrzený od odborného lékaře. Například při diabetické dietě se vyplácí navíc částka 1130 Kč, v těhotenství nebo při kojení 1100 Kč.

O vdovský důchod si musíte požádat
Smrt partnera je těžká životní rána, která s sebou navíc často nese i finanční nesnáze. Jejich následky se stát snaží snižovat pomocí vdovského (vdoveckého) důchodu.

Jen ovdovění nestačí
Nárok na vdovský důchod není automatický, je nutné splnit zákonné podmínky, především získat potřebnou dobu pojištění. Pokud totiž zesnulý nebral starobní nebo invalidní důchod nebo nezemřel kvůli pracovnímu úrazu, potřebuje mít »odpracováno «. Tedy pracovat a jeho práce musí podléhat odvodům na důchodové pojištění. Počet »odpracovaných« let se liší v závislosti na věku zesnulého a požadovaném typu důchodu. Pro získání vdovského důchodu je nezbytné, aby zesnulý např. v případě, že byl starší 28 let, měl »odpracováno« alespoň 5 let v posledních 10 letech před úmrtím, nebo (pokud byl starší 38 let) alespoň 10 let v posledních 20 letech před úmrtím. V praxi tak např. může dojít k situaci, že pokud byl zesnulý dlouhodobě nezaměstnaný a nezískal potřebnou dobu pojištění, na vdovský nebo vdovecký důchod nárok není.

Musíte si o něj říct
O vdovský nebo vdovecký důchod je nutné si požádat na okresní správě sociálního zabezpečení podle místa trvalého bydliště žadatele. Jak rychle po smrti partnera to bude, zákon nestanoví. Pozůstalý člověk tak může dorazit kdykoli. Žádost je pak vyřízena ve lhůtě 90 dní a důchod je doplacen zpětně. Jen je potřeba pamatovat na to, že důchod je možné se zpětnou platností vyplatit maximálně za 5 let. Při žádosti nezáleží na tom, jak dlouho byli manželé, a ani na tom, jestli měli společné trvalé bydliště.

Někdo bere peníze jen rok
Řada lidí netuší, že vdovský nebo vdovecký důchod se často nepobírá doživotně. Nárok je na ně jen po dobu jednoho roku od smrti manžela nebo manželky. Po uplynutí této doby »pokračuje« výplata pozůstalostního důchodu jen v přesně vymezených případech, např. pokud vdova nebo vdovec pobírají starobní důchod nebo pečují o nezletilé děti. Nárok samozřejmě zaniká, pokud by vdova nebo vdovec uzavřeli nové manželství.

S placením nájmu pomůže příspěvek na bydlení
Řada lidí, kteří mají hluboko do kapsy, netuší, že jejich problémy s placením nájmu, elektřiny nebo plynu může pomoci vyřešit příspěvek na bydlení. Je ale nutné splnit určitá pravidla, která se neodvíjí jen od nízkého příjmu.

5 nejdůležitějších věcí
■ Příspěvek na bydlení je možné získat, pokud 30 procent (v Praze 35 procent) příjmů rodiny nestačí k zaplacení nákladů na bydlení a zároveň těchto 30 procent příjmů je menších než normativní náklady na bydlení (viz. box).
■ Do příjmů se započítávají příjmy (plat, důchod, nemocenská, ošetřovné, alimenty apod.) všech lidí, kteří jsou v bytě hlášeni k trvalému pobytu.
■ Jako náklad na bydlení stát započítá např. platby za plyn, elektřinu, dálkové vytápění, dodávku vody, provoz výtahu apod. Naopak kabelovku nebo splátku hypotéky započítat nejde.
■ V nemovitosti je nutné mít trvalé bydliště, být vlastníkem bytu a v případě nájmu mít nájemní smlouvu.
■ Na jeden byt je možné čerpat jen jeden příspěvek. Pokud např. v bytě žijí manželé a oba jsou vlastníci bytu, dostanou jen jeden příspěvek, ale při žádosti se započítávají oba jejich příjmy.

Invalidní důchod: Jen špatné zdraví nestačí
Nezvládáte práci a běžný život kvůli vážné nemoci nebo těžkému úrazu? V těchto složitých životních situacích vám stát pomůže pomocí invalidního důchodu. Jenže »jen« zhoršení zdravotního stavu k přiznání invalidního důchodu nestačí. Kromě posudku o uznání invalidity od posudkového lékaře je nutné získat i potřebnou dobu pojištění (zjednodušeně pracovat a z práce odvádět pojištění). Výjimkou, kdy nepotřebujete mít »odpracováno«, jsou případy, kdy za váš zhoršený zdravotní stav může pracovní úraz nebo nemoc z povolání.

Kolik budete brát?
Částka, kterou jako invalidní důchod dostanete, se skládá ze dvou částí. Jednou z nich je základní výměra (letos to je 3490 Kč), která je pro všechny důchody stejná. Druhou částí je procentní výměra, která zjednodušeně řečeno závisí na vašich výdělcích, odpracovaných letech a stupni invalidity. Minimum je 770 Kč měsíčně.

Není to navždy
Přiznaný stupeň invalidity nemusíte mít navždy. S tím, jak se mění váš zdravotní stav, bude se měnit i stupeň invalidity. O jeho možném navýšení nebo naopak snížení rozhoduje posudkový lékař.

Nutná doba pojištění:
■ do 20 let méně než jeden rok
■ od 20 let do 22 let jeden rok,
■ od 22 let do 24 let dva roky,
■ od 24 let do 26 let tři roky,
■ od 26 let do 28 let čtyři roky,
■ nad 28 let pět roků a zjišťuje se z posledních deseti roků před vznikem invalidity (nebo alternativně nad 38 let deset roků a zjišťuje se z posledních dvaceti roků před vznikem invalidity)

Parkovací průkaz
Máte průkaz ZTP nebo ZTP/P? Pak máte možnost získat také parkovací průkaz. O tento průkaz se žádá na příslušném městském úřadu. Parkovací průkaz je možné využít pouze na území ČR.

Jak stát pomáhá důchodcům a invalidům
Nejen koronavir ohrožuje seniory. Problémy jim může způsobit i chatrné zdraví nebo nedostatek financí. V tíživé situaci nabízí záchrannou síť stát. Život ovlivněný dlouhou nemocí usnadní příspěvek na péči, pomoc rodiny zprostředkuje dlouhodobé ošetřovné. A nejenom nemajetní důchodci můžou pro zaplacení nájmu využít příspěvek na bydlení.

Invalidita má své stupně
Už dávno neexistuje částečný nebo plný invalidní důchod. Existují 3 stupně invalidity, které se řídí tím, o kolik poklesla vaše schopnost pracovat.

Příspěvek na péči: Pomoc dlouhodobě nemocným
Nemoc, úraz nebo vysoký věk mohou člověka odkázat na pomoc druhých. Potřebnou pomoc je ale možné platit pomocí příspěvku na péči. Požádat o něj může každý, komu dlouhodobé zdravotní problémy ztěžují život natolik, že je odkázaný na pomoc druhých.

Rozhodují schopnosti
Pro nárok na příspěvek na péči je rozhodující schopnost/neschopnost zvládat deset základních životních potřeb. Těmi jsou mobilita, orientace, komunikace, stravování, oblékání a obouvání, tělesná hygiena, výkon fyziologické potřeby, péče o zdraví, osobní aktivity a péče o domácnost. Podle počtu nezvládaných životních potřeb se stanoví stupeň závislosti. Částky příspěvku jsou stanoveny ve 4 stupních a navíc zvlášť pro děti do 18 let a pro dospělé. Částka ve III. a ve IV. stupni závislosti se liší i podle toho, jestli člověk žije doma, nebo v pobytové sociální službě (například v domově pro seniory). Získané peníze jsou určeny k úhradě profesionální pomoci (např. odlehčovací služby, asistenční služby, pečovatelské služby, apod.), ale také k úhradě za péči např. rodinnému příslušníkovi (tzv. osobě blízké). Je možné využívat a kombinovat pomoc od více poskytovatelů.

Komu usnadní život dlouhodobé ošetřovné
Potřebuje váš vážně nemocný příbuzný pomoc? Za určitých podmínek s ním můžete zůstat 90 dnů doma za peníze státu. Splnit musíte ale 2 základní podmínky:
1) Musíte být zaměstnaní a zaměstnavatel za vás musí platit nemocenské pojištění (a to alespoň po dobu 90 kalendářních dnů v posledních 4 měsících bezprostředně před začátkem péče). Pokud jste OSVČ, musíte si dobrovolně platit nemocenské pojištění alespoň po dobu 3 měsíců bezprostředně předcházejících dni, od kterého začnete pečovat, a péče o blízkou osobu vám musí bránit v práci.
2) Člověk, o kterého chcete pečovat, musel být hospitalizován alespoň 7 dní a navíc po propouštění potřebuje dlouhodobou péči nejméně na 30 dní. Nutnost péče vám musí potvrdit ošetřující lékař v nemocnici při propuštění do domácího ošetřování.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.