Nakažených s Covidem-19 přibylo. Ministr Vojtěch: Není důvod k obavám a... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Nakažených s Covidem-19 přibylo. Ministr Vojtěch: Není důvod k obavám a...

Ministr Adam Vojtěch (za ANO)
Ministr Adam Vojtěch (za ANO)  (Reprofoto ČT)

Poté, co se rozvolnil život v Česku, zveřejnilo včera ministerstvo zdravotnictví nová data k vývoji onemocnění Covid-19 v Česku. Nakažených přibylo a asi 10 je ve vážném stavu v nemocnici. Podle ministra Adama Vojtěcha (33, za ANO) ale není důvod k obavám. Nákaza se vyskytuje pouze lokálně!

Česko podle Vojtěcha už prý nemá plošný problém s onemocněním Covid-19, kvůli kterému se v půlce března doslova zastavil život. „Epidemiologická situace je konzistentní a nijak se nezhoršuje. ČR nemá plošně problém,“ uvedl ministr s tím, že aktuálně existují lokální ohniska nákazy v Praze, Olomouckém a Moravskoslezském kraji.

Pod kontrolou

V poslední zmiňované oblasti je prý situace v klidu i přes šíření nákazy na Dole Darkov. Ke včerejšku bylo podle údajů ministerstva v nemocnicích zhruba 111 nakažených Covidem-19, z toho 10 jich pak bylo ve vážném stavu. „Plošně máme tu situaci stále pod kontrolou,“ ujistil ministr s tím, že počty vyléčených stoupají a podíl zemřelých stagnuje.

Lékař nekouše

Vojtěch včera také vybízel Čechy, aby neodkládali preventivní vyšetření. „Nebojte se chodit k lékaři,“ nabádal. Podle něj se jeho rezort už připravuje na případnou druhou vlnu pandemie například tím, že hygienické stanice budou mít víc zaměstnanců. Během středy se Covid-19 objevil u 73 osob a ke včerejšku se s ní potýkalo 2374 osob. Vyléčilo se již 7124 osob a 328 lidí v souvislosti s ní zemřelo.

Kolik opravdu zemřelo na »koronu«?

Nyní se stále uvádí počty osob, které zemřely v souvislosti s onemocněním Covid-19. Nikde ale není známo, kolik lidí nemoc nepřežilo, aniž by neměli žádné jiné choroby. To by teď měla odhalit nová studie, která aktuálně probíhá. „Za dva měsíce budeme mít přesná čísla k tomu, kdo opravdu zemřel na Covid-19. Dostali jsme povolení etické komise,“ uvedl šéf České společnosti anestezilogie, resuscitace a intenzivní medicíny Vladimír Černý. Podle něj nejčastěji umírali lidé vyššího věku a častěji muži než ženy.

Kdy budeme bez ochrany?

Menší vlna rozvolnění by měla podle Vojtěcha přijít od pondělí 15. června. Povoleny budou mimo jiné bufety v kinech či divadlech. Od dalšího pondělí 22. června by se měl zvýšit počet účastníků hromadných akcí až na 1000. „Určitě dojde k rozvolnění u roušek, řešíme konkrétní termíny,“ sdělil ministr s tím, že odborníci se na odložení ochrany ještě neshodli. Podle Černého tu s námi jak Covid-19, tak roušky zůstanou. „Naučte se myslet více na prevenci. Vzpomeňte si na roušky, až se budou nemoci opět šířit,“ apeloval.

Přečtěte si
-bello-
12. 6. 2020 • 23:49

Roušky mají smysl, ale tento ministr zdravotnictví je děsný vůůl a v oboru amatér!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.