Šmucler nosí roušku už roky! Jen můj syn to měl letos dvakrát | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Šmucler nosí roušku už roky! Jen můj syn to měl letos dvakrát

Prezident České stomatologické komory Roman Šmucler
Prezident České stomatologické komory Roman Šmucler (Blesk:Jakub Poláček)

Padesátiletý lékař bez roušky nedá krok už mnoho let. Přesto její plošné nošení považuje za zdravotně škodlivou záležitost. Proč?

„Jsem alergik, který navíc jezdí pravidelně tramvají, takže vím, že je nefér kýchat na všechny kolem. Okoukal jsem to v Japonsku, kde je to v době virových epidemií běžné," objasňuje dlouhodobé nošení roušky Roman Šmucler v Reflexu, přesto ale jedním dechem dodává: „Plošnou povinnost nosit roušky však nepovažuji za správnou. Naopak. Je to v řadě případů zdravotně škodlivá věc." A důvod?

„Držet si hodiny na obličeji baktérie znamená, že to většinou skončí nějakým kožním projevem. Uvědomte si, že člověk je jako vysavač a většina z toho, co by jinak vdechl, se najednou zadržuje v roušce, postupně to dotyčný polyká nebo si to donese domů," šokuje Šmucler.

Video se připravuje ...

„Většina lidí dnes trpí koronavirovými záněty nosohrtanu. Jen můj syn to měl letos dvakrát. V různých měsících tím s různým typem viru trpí devadesát procent populace. Češi tomu říkají rýma a kašel. Jenom u zlomku populace to přejde v opravdový virový zápal plic, což ovšem dostanete i při běžné chřipce," prohlašuje známý stomatolog.

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.