Rádce Aha! Recepty na zdravé cukroví!
Vánoce jsou nejkrásnější svátky roku. Setkáváme se s blízkými, přáteli. Prožíváme chvíle klidu. A hřešíme. Minimálně dietně! Vždyť se stoly jen prohýbají pod mísami cukroví. Vězte, že existují i recepty, které našemu svědomí trochu odlehčí a přitom jsou neméně dobré.
Linecké mrkvánky
Potřebujete: 250 g strouhané mrkve, 400 g hladké celozrnné mouky, 250 g másla, 1 čajovou lžičku prášku do pečení, špetku soli, vanilku, marmeládu nebo povidla. Postup: Mrkev, mouku, máslo, prášek do pečení, špetku soli a vanilku vložte do mísy a dobře promíchejte. Vzniklé těsto rozválejte na pomoučeném válu na zhruba 2 mm tenký plát. Z něj pak vykrajovátkem tvořte kolečka či jiné libovolné tvary. Kolečka vyskládejte na plech a pečte v předehřáté troubě na 170 °C dorůžova. Poté vyjměte a nechte vychladnout. Dvojice mrkvánků spojte marmeládou nebo povidly.
Cizrnové kuličky
Potřebujete: 1 balení Bonduelle Vapeur cizrny (425 ml), 1 polévkovou lžíci datlové pasty nebo hrst přes noc namočených datlí, 4 polévkové lžíce ořechového másla, ½ čajové lžičky skořice, kokos a kakao podle chuti.
Postup: Cizrnu smíchejte s datlovou pastou či drobně pokrájenými datlemi, skořicí, ořechovým máslem a vše společně rozmixujte. Ze vzniklé hmoty vytvarujte kuličky, které pak obalte dle chuti v kokosu či kakau a podávejte.
Ořechové máslo
Svůj oblíbený druh ořechů upražte v troubě, stačí 8 – 10 minut. Vychladlé je rozmixujte, konzistence se mění přes mouku v pastu. Přidejte javorový sirup a dál mixujte.
Medovo-dýňové perníčky
Potřebujete: 150 g vařené dýně, 100 g medu, 1 vejce, 100 g másla, 120 g fruktózy, 400 g špaldové mouky, 1 lžičku jedlé sody, perníkové koření, 1 čajovou lžičku citronové šťávy, tuzemák.
Postup: Vařenou dýni osušte a rozmačkejte na pyré. Přidejte vejce, med, fruktózu a rozmíchejte v hladkou hmotu. Pak přidejte špaldovou mouku smíchanou s jedlou sodou a perníkovým kořením. Změklé máslo zapracujte do perníkového těsta. Těsto nechte uležet do druhého dne na chladném místě. Vyválejte plát těsta na tloušťku asi 0,5 mm a vykrajujte perníčky. Pečte zhruba 12 min na 170 stupňů. Hotové perníčky potřete polevou smíchanou z 20 g fruktózy, 2 lžic tuzemského rumu a citronové šťávy.
Pečte o něco zdravěji...
✸ Používejte do těst na cukroví celozrnné mouky, stačí zpočátku třeba jen z jedné třetiny celkového množství.
✸ Do nejjemnějších receptů se hodí čistě mouka bílá, použijte tedy jemně namletou mouku ze špaldy, má jedinečnou oříškovou vůni i chuť.
✸ Žitná mouka do perníčků, to je klasika. V celozrnné podobě je zdravější variantou a nese v sobě chuť a vůni celého zrna.
✸ Kokos, ořechy a mandle jsou skvělé suroviny do receptů, po rozmixování s dalšími ingrediencemi z nich můžete tvořit kuličky či placičky a obalit v kakau či skořici, tělu dodají cenné mastné kyseliny a bílkoviny.
✸ Agávový sirup představuje výtečnou alternativu k cukru, stejně dobře fungují i předem namočené a rozmixované rozinky