Rádce Aha! Recepty na zdravé cukroví! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Rádce Aha! Recepty na zdravé cukroví!

Fotografie
Fotografie (internal)

Vánoce jsou nejkrásnější svátky roku. Setkáváme se s blízkými, přáteli. Prožíváme chvíle klidu. A hřešíme. Minimálně dietně! Vždyť se stoly jen prohýbají pod mísami cukroví. Vězte, že existují i recepty, které našemu svědomí trochu odlehčí a přitom jsou neméně dobré.

Linecké mrkvánky
Potřebujete: 250 g strouhané mrkve, 400 g hladké celozrnné mouky, 250 g másla, 1 čajovou lžičku prášku do pečení, špetku soli, vanilku, marmeládu nebo povidla. Postup: Mrkev, mouku, máslo, prášek do pečení, špetku soli a vanilku vložte do mísy a dobře promíchejte. Vzniklé těsto rozválejte na pomoučeném válu na zhruba 2 mm tenký plát. Z něj pak vykrajovátkem tvořte kolečka či jiné libovolné tvary. Kolečka vyskládejte na plech a pečte v předehřáté troubě na 170 °C dorůžova. Poté vyjměte a nechte vychladnout. Dvojice mrkvánků spojte marmeládou nebo povidly.

Cizrnové kuličky
Potřebujete: 1 balení Bonduelle Vapeur cizrny (425 ml), 1 polévkovou lžíci datlové pasty nebo hrst přes noc namočených datlí, 4 polévkové lžíce ořechového másla, ½ čajové lžičky skořice, kokos a kakao podle chuti.
Postup: Cizrnu smíchejte s datlovou pastou či drobně pokrájenými datlemi, skořicí, ořechovým máslem a vše společně rozmixujte. Ze vzniklé hmoty vytvarujte kuličky, které pak obalte dle chuti v kokosu či kakau a podávejte.
Ořechové máslo
Svůj oblíbený druh ořechů upražte v troubě, stačí 8 – 10 minut. Vychladlé je rozmixujte, konzistence se mění přes mouku v pastu. Přidejte javorový sirup a dál mixujte.

Medovo-dýňové perníčky
Potřebujete: 150 g vařené dýně, 100 g medu, 1 vejce, 100 g másla, 120 g fruktózy, 400 g špaldové mouky, 1 lžičku jedlé sody, perníkové koření, 1 čajovou lžičku citronové šťávy, tuzemák.
Postup: Vařenou dýni osušte a rozmačkejte na pyré. Přidejte vejce, med, fruktózu a rozmíchejte v hladkou hmotu. Pak přidejte špaldovou mouku smíchanou s jedlou sodou a perníkovým kořením. Změklé máslo zapracujte do perníkového těsta. Těsto nechte uležet do druhého dne na chladném místě. Vyválejte plát těsta na tloušťku asi 0,5 mm a vykrajujte perníčky. Pečte zhruba 12 min na 170 stupňů. Hotové perníčky potřete polevou smíchanou z 20 g fruktózy, 2 lžic tuzemského rumu a citronové šťávy.

 

Pečte o něco zdravěji...
✸ Používejte do těst na cukroví celozrnné mouky, stačí zpočátku třeba jen z jedné třetiny celkového množství.
✸ Do nejjemnějších receptů se hodí čistě mouka bílá, použijte tedy jemně namletou mouku ze špaldy, má jedinečnou oříškovou vůni i chuť.
✸ Žitná mouka do perníčků, to je klasika. V celozrnné podobě je zdravější variantou a nese v sobě chuť a vůni celého zrna.
✸ Kokos, ořechy a mandle jsou skvělé suroviny do receptů, po rozmixování s dalšími ingrediencemi z nich můžete tvořit kuličky či placičky a obalit v kakau či skořici, tělu dodají cenné mastné kyseliny a bílkoviny.
✸ Agávový sirup představuje výtečnou alternativu k cukru, stejně dobře fungují i předem namočené a rozmixované rozinky

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.