Rádce Aha! Sváteční úklid bez nervů! Jak na to? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Rádce Aha! Sváteční úklid bez nervů! Jak na to?

Ilustrační foto
Ilustrační foto (iStock)

Do Štědrého dne zbývá přesně 14 dní! Pokud jste začali pomalu propadat panice, že nestíháte vánoční úklid, nezoufejte, máme pro vás návod, jak to stihnout postupně, pěkně den po dni a »nezbláznit« se přitom!

DNES

14 dní do Vánoc Pokud máte doma děti, udělejte velkou čistku hraček. Stranou dejte ty, se kterými si už nehrají, a udělejte místo pro nové, které možná donese Ježíšek. Pokud máte doma hračky, které jsou v perfektním stavu, můžete je věnovat buď do dětských či azylových domovů, nebo do nemocnic. Určitě ještě někomu udělají radost.

Středa 11. prosince 13 dní do Vánoc Stejnou čistku můžete udělat i ve svém šatníku. Vyndejte všechno oblečení ven ze skříní a postupně vracejte jen to, které opravdu nosíte! Zbytek rozdělte na hromádky: 1. vyhodit, nedá se už vůbec nosit, 2. dobrý stav, dám kamarádkám nebo prodám, 3. musím si to ještě rozmyslet.

Čtvrtek 12. prosince 12 dní do Vánoc Po úklidu v dětském pokojíčku a v šatníku přichází na řadu kuchyň a především špajz! Opět – vyndejte vše ven a tentokrát kontrolujte datum spotřeby. Vyhoďte vše prošlé a to, co nebudete používat, nabídněte dál... Vyklizené skříňky nezapomeňte pořádně vytřít a nechat dobře vyschnout, než tam věci vrátíte.

Pátek 13. prosince 11 dní do Vánoc Dnešní den bude patřit lednici. Ukliďte ji, vytřiďte prošlé potraviny, vytřete! Pokud odmrazujete mrazák, tak nyní je ten pravý čas! Ve zbylém čase se zaměřte na dveře v bytě, které umyjte.

Sobota 14. prosince 10 dní do Vánoc Patříte mezi ty, kteří chtějí mít na Vánoce čistá okna? Teď je vaše chvíle. Tento víkend se do toho pusťte a zapojte do toho celou rodinu! Nezapomeňte otřít žaluzie od prachu a do pračky hoďte záclony!

Neděle 15. prosince 9 dní do Vánoc Dnes si udělejte volný den a vyrazte s rodinou nasávat vánoční atmosféru na trhy. Nepřemýšlejte nad úklidem, ani nad tím, co vše musíte ještě udělat...

Pondělí 16. prosince 8 dní do Vánoc A teď si připravte nervy, tento den totiž budete věnovat utírání prachu ze všech sošek, skleniček a všeho možného, co máte doma vystavené a čemu se říká »lapače prachu«. Takže si připravte kýbl, vodu, případně nějaký přípravek a také nervy. Hurá na to!

Úterý 17. prosince 7 dní do Vánoc Zkontrolujte seznam ježíška, zda máte opravdu vše pořízené a na nikoho jste nezapomněli. Klidně si vezměte tužku a vše hoďte na papír, ať to máte na očích. Následující dny budou v obchodech náročnější, tak je lepší mít vše pohromadě. Pokud máte domácího mazlíčka, nezapomínejte ani na něj a vyperte mu pelíšek (případně vyčistěte klec).

Středa 18. prosince 6 dní do Vánoc Ve středu se vrhněte na světla, která máte doma. Otřete je od prachu. Pokud některé nesvítí, vyměňte při té příležitosti žárovku. Zaměřte se v tento den také na koberce, které vyčistěte, a pokud vám zbude čas, vysát můžete i matrace.

Čtvrtek 19. prosince 5 dní do Vánoc I kuchyňské spotřebiče si zaslouží vaši pozornost. Důkladně je všechny umyjte. Nezapomeňte tedy ani na vnitřek trouby, nebo na to, co máte uložené ve skříňkách – toastovač či friťák. Vydrbejte i odpadkový koš (zvenčí i zevnitř).

Pátek 20. prosince 4 dny do Vánoc Pátek věnujte klasickému úklidu, který provádíte běžně. Prach, vysávání, vytírání. Koupelna, záchod, prostě tak, jak to máte doma nastavené!

Sobota 21. prosince 3 dny do Vánoc Všechny papíry a krabice, které máte doma připravené do modré popelnice na tříděný odpad, odneste. Po nadílce od Ježíška budou přeplněné. Stejně tak to udělejte i s dalším tříděným odpadem. Vše musí pryč z domu.

Neděle 22. prosince 2 dny do Vánoc Máte zabalené všechny dárky pod stromeček? Projděte si své tajné skrýše a zkontrolujte, zda máte opravdu vše přichystané. Případně neděli věnujte této příjemné »ježíškovské činnosti«. Úklid máte zvládnutý, zbývá jen vyprat lůžkoviny a čistě povléknout postele!

Pondělí 23. Prosince 1 den do Vánoc Poslední den si nechte jako rezervní, a pokud po balení dárků vznikl nějaký nepořádek, zlikvidujte ho a vysajte. NEZAPOMEŇTE na vánoční nákup potravin! Obchody se zítra úderem 12:00 zavřou a znovu otevřou až v pátek 27. prosince.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.