Jak se mění vánoční pohlednice: První pocházejí z roku 1843 | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Jak se mění vánoční pohlednice: První pocházejí z roku 1843

Pohlednice pocházející ze zlaté éry těch nejhezčích a nejkvalitnějších, které se vyráběly v období od konce 19.století až do roku 1914.
Pohlednice pocházející ze zlaté éry těch nejhezčích a nejkvalitnějších, které se vyráběly v období od konce 19.století až do roku 1914. (Foto VM Pardubice, Victoria and Albert Museum Londýn )

Víte, jak dlouho si lidé posílají vánoční pohlednicová přání? Podle dochovaných kusů existuje tento zvyk na světě skoro 180 let. U nás začal v 80. letech 19. století. Od té doby se jejich vzhled hodně měnil.

Vývoj vánoční pohlednice se před nejočekávanějšími svátky roku rozhodlo představit veřejnosti Východočeské muzeum v Pardubicích. Abyste staré »čumkarty« viděli, nemusíte ale nikam jezdit a ani platit vstupné. Expozici nastiňující průběh vývoje pohlednic u nás najdete i na webových stránkách muzea, které se může pochlubit největší sbírkou pohlednicových karet v Česku. Má přes 300 tisíc kusů!

Zlatá éra

První vánoční pohlednice se u nás objevily v 80. letech 19. století, ale jejich největší rozvoj nastal od 90. let 19. století až do začátku 1. světové války. Byla to tzv. zlatá éra pohlednic. „Tehdy se těšily velkému zájmu. Tomu odpovídalo i jejich zpracování. Většinou se jednalo o barevné litografie dozdobené nejrůznějšími materiály jako korálky, peřím, pískem, často doplňované o zlacení, případně stříbření. Vzácné nejsou ani pohlednice s plastickým prolamováním,“ popsala kurátorka výstavy Renáta Tetřevová.

Pestrá paleta

Také tématika vánočních pohlednic byla v době císaře Františka Josefa I. velmi různorodá a tak pestrá, že nám dnes může zdát až kýčovitá. „Nejoblíbenějšími byly křesťanské vánoční motivy: Ježíšek, andělé, rozzářené kostely, betlémy. Na rozdíl od současnosti bývaly totiž Vánoce našich předků významným náboženským svátkem a obdobím rozjímání,“ uvedla historička. Častým námětem byla i zasněžená příroda a zvířata.

Válka a politika

S první světovou válkou zlatá éra pohlednic ale skončila. V Rakousku-Uhersku se vydávaly pohlednice loajální k monarchii a i na těch svátečních byli vyobrazeni vojáci. „Po roce 1948 Ježíška vystřídal děda Mráz a z požehnaných Vánoc se staly svátky odpočinku dělnické třídy. Na vánočních pohlednicích té doby jsou černobílé fotografie zasněžené krajiny nebo horských středisek, jako vystřižené z filmu Anděl na horách s textem na zadní straně o tom, že hory patří pracujícím,“ popsala Tetřevová.

Začalo to v Londýně

Nejspíš vůbec první vánoční pohlednice pochází z roku 1843. Vznikla v Londýně a podnět k její výrobě dal Henry Cole (*1808 – †1882), úředník, vynálezce a první ředitel V&A Muzea v Londýně, které ji má ve sbírce. Cole se prý naštval, když nestačil vyřizovat dopisy o Vánocích a pohlednice byla výsledkem jeho hledání způsobu, jak ušetřit čas. Bylo vytištěno tisíc kopií. Dochovalo se 21 kusů.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.