Rádce Aha! Jak prostřít štědrovečerní stůl | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Rádce Aha! Jak prostřít štědrovečerní stůl

Pro modernisty.
Pro modernisty. (Foto ara)

Štědrovečerní večeře je výjimečná událost a vyžaduje zvláštní péči. Někde je přísně tradiční, na starém porcelánu a se svátečními příbory, někde prostírání podléhá módě a někde je vánoční stůl pole experimentů. Do které skupiny patříte vy? Hledáte inspiraci? Přizpůsobte styl zařízení bytu i charakteru sváteční oslavy.

Červená se zelenou
Je to tradiční vánoční kombinace, kterou můžete použít i s bílým nádobím. Hodí se k ní přírodní dekorace, vánoční hvězda, nebo snítka jehličí.

Svátky po selsku
I takhle inspirace se snese s lecjakým nádobí, ideální je ale bílé, nebo třeba cibulák. Použijte slaměné ozdoby, oříšky a šišky, jablíčka, stůl ozdobí i vánočka v slaměné ošatce.

Světélka tuží atmosféru
Pokud jsou u vás tradice hodně tuhé, vždycky můžete použít svíčky. Postavte malý svícínek ke každému talíři, nebo do mísy, patřící k servisu, dejte plovoucí svíčky.

Pro modernisty
Vánoce ve zlaté a stříbrné barvě se hodí hlavně do moderního bytu. Na stůl v takovém případě patří skleněné vázy a stříbrné a zlaté ozdoby.

Zlatočervená efektní tradice
Sázka na červenou a zlatou nemůže dopadnout špatně. Vyžaduje ovšem červené nebo zlaté nádobí, nebo příbory. Doplnit je můžete zlatými svícemi.

Přírodní Vánoce
Pokud plánujete Vánoce třeba na horské chatě, vystačíte s přírodninami. Chvoj, šišky, ořechy, slaměné ozdoby a lucerničky, nebo třeba petrolejka. Takové aranžmá bude dobře ladit s interiérem. Jako dekoraci můžete použít i pěkné polínko, ostatně, ve Francii je »Vánoční poleno« symbolem Vánoc.

 Fantazii se meze nekladou
Na opravdu sváteční stůl patří látkové ubrousky stočené v kroužcích, do selského nebo horského aranžmá ovšem klidě můžete použít třeba nové utěrky. Pokud nemáte kroužky na ubrousky, ovažte ubrousek stužkou a zastrčte za ni třeba jedlovou snítku. Vyvarujte se ale divokého míchání stylů, blikajících ozdob i asijských doplňků, abyste nesklouzli do kýče.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.