Zázrak v kostele: 25 let ukradený obraz se na Vánoce vrátil | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Zázrak v kostele: 25 let ukradený obraz se na Vánoce vrátil

Farář Šimon Hamza odsloužil vánoční bohoslužbu pod navráceným dílem.
Farář Šimon Hamza odsloužil vánoční bohoslužbu pod navráceným dílem. (Foto Aha! – Barbora Silná, pro Aha!/Petr Bíma)

Po nájezdu zlodějů zmizel neznámo kam. Pod originálem obrazu sv. Kateřiny Alexandrijské se ve stejnojmenném kostele v Novém Městě pod Smrkem konala vánoční mše po dlouhých pětadvaceti letech.

Z oltáře zmizel v 90. letech minulého století. „Chyběl tu alarm. Je zajímavé, že dokázali tak velký obraz sundat ze zdi a odnést bez toho, aby ho poškodili nebo si toho někdo všiml,“ řekl farář Šimon Hamza. Podle něj už nikdo nedoufal, že se vrátí. Stal se ale zázrak... „Začátkem roku nám přišla zpráva z ministerstva kultury, že se obraz objevil v Německu díky tomu, že byl v databázích Interpolu,“ popsal duchovní. Začala jednání o možnostech návratu. Nikdo nevěděl, kolik bude vykoupení obrazu stát. Sběratel, který ho získal, investoval peníze do jeho odborné renovace. Farníci proto chtěli uspořádat i sbírku, nakonec to nebylo třeba. „Majitel dílo získal v dobré víře. Při identifikaci došlo hned k jeho předání. Bylo to překvapivě velmi rychlé a hladké,“ popsal Petr Taraba z novoměstské farnosti. Nakonec sběrateli uhradili jen to, co dal do zrestaurování díla. Přišlo na tisíc eur, tedy 25 500 korun.

Zloději zničili sochy Obraz Kateřiny Alexandrijské z 19. století je dílem Josefa Führicha (1800 – 1876). Z kostela zmizel v noci z 30. na 31. ledna 1994. Zloději při jeho krádeži poškodili několik soch na oltáři. Do oltářního rámu byl opětovně vložen před svátky. Následně ho vysvětil litoměřický biskup Jan Baxant.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.