Kauza Čapí hnízdo: Co se píše v auditu o Babišovi! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Kauza Čapí hnízdo: Co se píše v auditu o Babišovi!

Andrej Babiš
Andrej Babiš (Foto: MARTIN PŘIBYL / Paparazzi, Jakub Poláček)

Už týden česká politika nežije ničím jiným než finální verzí auditní zprávy Evropské komise ke střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (65, ANO). Jde o udělování dotací jeho »bývalému« holdingu Agrofert. České úřady však stále odmítají zprávu zveřejnit. Místo toho to udělal Deník N a organizace Transparency International. Deník Aha! za vás do dokumentu nahlédl. Co se skrývá na více než 200 stranách?

1. Kolik budeme vracet?
Státní kasa má podle auditorů přijít o zhruba 285 milionů korun na dotacích. Z toho 50 milionů už Česko z Evropské unie dostalo, a mělo by je tedy vrátit. Zbylých 235 milionů ze státního rozpočtu již proplatilo firmám z holdingu Agrofert samo. Česko o zbylé peníze z Bruselu ještě nepožádalo a podle kontrolorů to už nemá ani dělat. Agrofert do roku 2017 přímo vlastnil Andrej Babiš, ale kvůli novele zákona o střetu zájmů jej převedl do dvou svěřenských fondů. A právě od té doby prý holding pobírá dotace neoprávněně.

2. Čeho se to týká konkrétně?
Jde o peníze z evropského programu pro regionální rozvoj a sociálního fondu na projekty firem z holdingu Agrofert: Lovochemie (100 mil. Kč), Pekárny Zelená louka (100 mil. Kč), Ethanol Energy (72 mil. Kč) a Cerea (13,1 mil. Kč).



3. Ovlivňuje Babiš Agrofert?
Auditní zpráva potvrzuje, že Babiš i přes schválený zákon o střetu zájmů, který začal platit v únoru roku 2017, má stále přímý i nepřímý vliv na fungování Agrofertu. A rozhodně ho nevyřešil svým krokem: tedy tím, že holding vložil do svěřenských fondů. Ministerský předseda je totiž beneficientem téhož fondu, tedy zisk Agrofertu a dalších firem tam vložených je i jeho ziskem. Přitom se dle zprávy aktivně podílí na realizaci unijního rozpočtu v Česku a má vliv na to, kam půjdou dotace. Podle auditorů je tak premiér v jasném střetu zájmů.

4. Kterých předpisů se porušení týká?
Audit potvrdil, že byl porušen jak takzvaný lex Babiš, tedy český zákon o střetu zájmů, tak i evropské finanční nařízení ke střetu zájmů.



5. Založil Babiš věřenské fondy účelově?
Auditoři podrobně zmapovali strukturu dvou svěřenských fondů – AB PRIVATE TRUST I a AB PRIVATE TRUST II, do nichž premiér vložil kmenové akcie holdingu Agrofert. A záležitost vyhodnotili jako zcela účelovou a v rozporu s dobrými mravy, ale i se smyslem zákona o střetu zájmů. V čele každého fondu stojí správce i rada protektorů, které jmenuje i odvolává Babiš, a je tam i tzv. rodinný protektor s právem veta. Tím je Babišova manželka Monika Babišová (45) – bez ní není rada usnášeníschopná a nemůže přijímat rozhodnutí. Ze své ženy si tak Babiš udělal »bílého koně«. Komisaři kritizují, že do svěřenského fondu byla Babišová instalována, a pokud měl Babiš střetu zájmů zamezit, není prý přípustné, aby ve fondu byla jeho manželka.

6. Chyby v kontrolách
Komise ve zprávě tepe Česko, že v systému kontroly a řízení dotačního systému jsou velmi závažné chyby a je nutné je odstranit. Dokonce se píše, že v Operačním programu Podnikání a inovace je skoro 97 procent projektů chybných!

7. Navrhují hloubkovou kontrolu
Audit po Česku žádá, aby provedl hloubkovou kontrolu všech dotací nejen pro Agrofert, které byly vypláceny ze dvou operačních programů od platnosti novely zákona o střetu zájmů z února 2017. Jde o programy Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost a Životní prostředí. Výsledná částka, o kterou by měli Češi přijít, se tak může ještě navýšit.


8. Neúspěch námitek z ministerstev
Česká ministerstva se již snažila vzdorovat ortelu Bruselu. Poslala celkem 435 připomínek už na předběžný návrh auditní zprávy, který do Prahy dorazil na konci května. Úspěch byl ale jenom dílčí. Například se úřadům podařilo obhájit dobu, kdy prý ke střetu zájmů nedocházelo. A to bylo v době od konce května 2017, kdy se tehdejší premiér Bohuslav Sobotka (48, ČSSD) zbavil Babiše jako ministra financí. Podle auditu ve střetu zájmů nebyl do prosince téhož roku, kdy byl Andrej Babiš jmenován premiérem. Čti: v tomto mezidobí bylo vyplácení dotací Agrofertu OK.

9. Co bude následovat
Do čtyř týdnů by měl do Česka dorazit oficiální překlad auditní zprávy. Teprve potom mohou na finální závěry auditorů reagovat české úřady. Po možném slyšení ministerstev s Bruselem dojde ke konečným závěrům celého šetření. Podle eurokomisaře pro rozpočet Johannese Hahna by tak finální výsledek komise měl být hotov v polovině příštího roku. A s tím už se nedá vůbec nic dělat

10. Čeká se výsledek zemědělského auditu
Auditoři »řádili« i kvůli vyplácení zemědělských dotací, které se týkají nejen Agrofertu. Problém může mít i ministr zemědělství Miroslav Toman (59, ČSSD). Firmy jeho rodiny totiž čerpaly zemědělské dotace, a tak může být ve střetu zájmů také. Česko by v tomto případě mohlo vracet několik miliard. Předběžná zpráva přišla do Prahy v červnu a závěrečná zpráva se očekává v lednu či únoru. Ministerstvo zemědělství ale hodlá obsah zveřejnit.

Premiéra ve Sněmovně vypnuli!
Během včerejších interpelací si premiér Andrej Babiš dělal, co chtěl, a na otázky poslanců vůbec neodpovídal. Například poslankyně Zuzana Majerová Zahradníková (47, Trikolóra) se Babiše ptala například na přijetí Istanbulské úmluvy a Věra Kovářová (STAN) na dotace pro mateřské a základní školy. Premiér ale na jejich interpelaci neodpovídal a mluvil o auditu. Předsedající schůze Vojtěch Pikal (32, Piráti) ho několikrát napomenul, aby mluvil k věci, až mu odebral slovo a vypnul mikrofon.

Tisková konference Andreje Babiše:

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.