Kauza Čapí hnízdo a premiér Babiš: Trestní stíhání obnoveno! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Kauza Čapí hnízdo a premiér Babiš: Trestní stíhání obnoveno!

Premiér Andrej Babiš (ANO) (4.12.2019)
Premiér Andrej Babiš (ANO) (4.12.2019)  (Blesk:Daniel Cernovsky)

Smolný týden má premiér Andrej Babiš (65). Podle Evropské unie je ve střetu zájmů a Česko má kvůli němu vracet stovky milionů korun. Včera ho nepotěšil ani nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman (47). Ten obnovil jeho trestní stíhání v kauze Čapí hnízdo. Případ se tak vrací na začátek. A ani žolíka už předseda vlády nemá, byť z vlastní vůle. Podle Babiše prezident Miloš Zeman (75) respektoval jeho přání, aby mu neuděloval abolici, tedy nezastavoval jeho trestní stíhání.

5 nejdůležitějších otázek

1) O čem vlastně nejvyšší žalobce rozhodl? 

Nejvyšší státní zástupce Zeman svým rozhodnutím potvrdil zastavení trestních stíhání čtyř osob, tedy manželky Moniky Babišové (45), dcery Adriany Bobekové (40), švagra Martina Herodese (43) a také bývalého člena společnosti Farmy Čapí hnízdo Josefa Nenadála v kauze údajného dotačního podvodu. Farma měla dostat dotaci pro malé a střední podniky ve výši 50 milionů korun tím, že byla uměle vyčleněna z Babišova dnes už bývalého holdingu Agrofert. Jeho rodinní příšlušníci buď vlastnili klíčové akcie, nebo seděli v klíčových firmách. Evidentně ale netušili, s jakým účelem. „Nepodařilo se prokázat jejich subjektivní stránku zavinění, jejich aktivní zapojení do procesu získání dotace a vědomí o tom, že změna akcionářské struktury měla souviset s dotačním financováním,“ řekl Zeman. Opačný názor však měl u zastavení trestního stíhání předsedy vlády Andreje Babiše a členky společnosti Jany Mayerové, jejich stíhání proto obnovil.

2) Proč bylo obnoveno stíhání Babiše a Mayerové?

V září 2019 dozorující žalobce Jaroslav Šaroch pravomocně zastavil stíhání všech jmenovaných, včetně premiéra. V kostce dal na srozuměnou, že ač mohly být machinace s farmou Čapí hnízdo diskutabilní, nebyly nezákonné. Pavel Zeman ale v jeho odůvodnění shledal mnoho skutkových i právních nedostatků. Šaroch prý špatně posoudil důkazy, které nashromáždila policie. „Šlo o nesprávné hodnocení důkazů, otázky propojenosti podniků, neúplné vyhodnocení evropské legislativy a navazující judikatury i hodnocení subjektivní stránky. To znamená míry zavinění některých obviněných,“ odůvodnil své rozhodnutí.

3) Co bude následovat?

Případ se vrací na začátek, tedy do fáze přípravného řízení. Na stůl ho zpět dostává dozorující žalobce Šaroch, který ho zase vrátí policejním orgánům a bude po nich chtít doplnění většího množství důkazů. Státní zástupce i policie jsou pokyny nejvyššího žalobce vázáni a musí se jimi řídit. Pavel Zeman ve svém rozhodnutí nedává pražskému žalobci žádnou lhůtu, do kdy má rozhodnout. Podle jeho slov Šaroch spis dobře zná a doplnění by podle jeho názoru nemuselo trvat dlouho. „Šarochovi by na doplnění měly stačit tři měsíce,“ řekla Aha! bývalá ministryně spravedlnosti Helena Válková (68, ANO).

4) Co to znamená pro premiéra? 

Andrej Babiš se rozhodnutím stává znovu obviněným, není tedy obžalovaný. Pro ujasnění: obviněným je člověk od okamžiku, kdy jí bylo sděleno obvinění, po nařízení hlavního líčení soudem. Fakticky to znamená otevření celé kauzy a znovu tak hrozí, že český premiér skutečně stane před soudem kvůli obžalobě z dotačního podvodu. Pavel Zeman na tiskové konferenci uvedl, že jeho rozhodnutí nehodnotí, jestli se trestný čin stal, nebo nestal. „Takový závěr na podkladě stávajícího rozsahu vyšetřování dosud nelze učinit,“ řekl nejvyšší žalobce.

5) Udělí prezident Babišovi milost?

Prezident Miloš Zeman (75) již v září prohlásil, že pokud nejvyšší státní zástupce obnoví Babišovo stíhání, udělí mu abolici, tedy druh milosti. Podle něho totiž žalobci Jaroslav Šaroch a Martin Erazím odvedli dobrou práci a rozhodnutí Pavla Zemana by proto potom bylo politicky motivované. Hlava státu dokonce mluvila o»justičním ping-pongu«.  Babiš už ale předtím prohlásil, že by abolici nepřijal. A včera přesvědčil Hrad, aby mu žádnou podobnou službu nedělal: „Požádal jsem prezidenta Zemana aby ji nenavrhoval a on souhlasil,“ napsal premiér Aha! 

Babiš cítí úlevu, ale...

Radost a úlevu kvůli zastavení trestního stíhání své rodiny cítí premiér Andrej Babiš. Podle něj je zatažení blízkých do „sprosté a vylhané“ kauzy „neuvěřitelná prasárna“. A pro Aha! ještě dodal: „Očekával jsem, že mě jen tak nepustí. Jsem politik, vydržím to. Původně mělo spáchat trestný čin 11 osob, pak jen 7 osob a teď už na tuto údajnou organizovanou trestnou činnost stačí už jenom dvoučlenná skupina. Doufám, že směřujeme k nule a dobře to dopadne,“ uvedl. Prý je stále přesvědčen, že nic protizákonného nespáchal.

Opozice volá: Odstup!

Andrej Babiš by měl rezignovat a nezatěžovat Česko svými problémy. Tak reaguje opozice na opětovné otevření kauzy Čapí hnízdo a evropský audit. „Vyzývám Andreje Babiše, aby z důvodu obnoveného stíhání a rovněž permanentního střetu zájmů, ve kterém je, odstoupil z čela vlády,“ uvedl šéf Pirátů Ivan Bartoš (39). K odchodu z vlády Babiše vyzval i předseda ODS Petr Fiala (55). „V čele vlády potřebujeme mít člověka, který se věnuje problémům České republiky,“ dodal Fiala. A stejný názor mají lidovci, STAN i TOP 09. Koaliční ČSSD však kvůli zvratu v kauze vládu opouštět nehodlá. Ani KSČM, o jejíž hlasy se koalice opírá, prý nehodlá stahovat svoji podporu. 

Průšvihy Andreje B.

  • * Nařčení ze spolupráce s StB Od roku 2013 se vede spor o jeho údajnou spolupráci se Státní bezpečností pod krycím jménem Bureš.
  • * Kauza Čapí hnízdo Trestní oznámení obdržela policie v listopadu 2015, premiér byl pak obviněn z dotačního podvodu ve výši 50 milionů korun a z poškození finančních zájmů EU.
  • »Zakleknutí« finančáku V době, kdy byl ministrem financí, unikly na veřejnost tajně pořízené nahrávky, kde mluví o „zakleknutí na společnost FAÚ Přerov“. Podle některých zdrojů chtěl Agrofert získat jejich sklad. Babiš později odmítl, že by úřad úkoloval a zneužíval svého postavení.
  • *Údajný střet zájmů V pátek dorazila českým úřadům z Bruselu konečná auditní zpráva, která se týká vyplácených dotací pro Agrofert. Dokument je zatím v tajném režimu, ale už předběžná zpráva Evropské komise došla k závěru, že Andrej Babiš je ve střetu zájmů a má stále vliv na holding, který ale kvůli zákonu o střetu zájmu roku 2017 vložil do svěřenských fondů – to však podle Unie nestačí. Česko má dle auditu vrátit Bruselu stamiliony, které Agrofert v dotacích získal za poslední 2 roky. 
  • *Korunové dluhopisy V roce 2017 byl Babiš odvolán z funkce ministra financí ve vládě Bohuslava Sobotky (48, ČSSD) kvůli kauze korunových dluhopisů, které od Agrofertu nakoupil jako soukromá osoba. Využil prý záměrně toho, že podle zákona nemusel platit daň z výnosů a každý rok si tak přijde na nezdaněných 90 milionů. Vyšetřování bylo odloženo.
  • *Odposlechy s úkolováním novinářů Před dvěma lety se na Twitteru objevily nahrávky, kde s tehdejším redaktorem »jeho« MF Dnes (nyní už je ve svěřenském fondu, pozn. red.) Markem Přibilem mluví o připravovaných článcích, které měly poškodit jeho politické rivaly.
  • *Údajný unos syna na Krym Reportéři Seznamu loni v listopadu přišli s informací, že Andrej Babiš mladší (36) byl kvůli vyšetřování v kauze Čapí hnízdo odvezen na Krym. To také junior sdělil v emailu policii s tím, že byl unesen, protože se ho otec potřeboval zbavit. Premiér ale verzi svého syna, který prý trpí schizofrenií, odmítl.

Politolog Jan Kubáček pro Aha!

Proč je premiér »teflonový«? Jde jako buldok, neohlíží se

Nejvyšší státní zástupce opět obnovil trestní stíhání premiéra. Co to s ním politicky udělá?

„Je to samozřejmě nepříjemnost, ale premiér najede na jeho oblíbenou metodu spiknutí. Začne říkat, že není náhoda, že se sešel evropský audit s rozhodnutím Pavla Zemana. Bude mobilizovat své voliče a stoupence.“

Proč se uvnitř hnutí nenajde někdo, kdo by se Babišovi postavil? 

„Kdyby se někdo vzepřel, tak by pro něj skončila politická kariera. Jsou někteří, kteří odešli s lukrativní nabídkou, jako Věra Jourová do Bruselu, Martin Stropnický do Izraele. Některým ale kariéra skončila. Je nutné s Babišem souznít, protože ta značka s ním stojí a padá.“

Proč po Andreji Babišovi každá kauza steče jako po teflonu?

„Nenechá se stáhnout ryze do těch kauz. Vede si svá témata a je schopen pro svou voličskou skupinu prosazovat ta z nich, která jsou pro ně důležitá. Ať je to zvýšení důchodů, poměrně průběžná sociální politika. Nepodlehl tomu, co udělali jeho předchůdci. Nezačal řešit své kauzy, vracet se k nim a točit se v kruhu. On je řeší, jen když je k tomu vyzván.“

Není tohle trošku degradace politiky? Ačkoliv jsou tady velké kauzy, tak se k tomu nedokáže postavit čelem…

„Je to jeho způsob přežití. On zkrátka mobilizuje ryze své stoupence. Jde trochu jako buldok stále vpřed a neohlíží se kolem, a to je jeho osobní chemie. Je ale nutno dodat, že jeho politický styl je úspěšný, protože mu voliči stále fandí.“

Čím to, že opozice nemá páky na to, aby jim rostly preference?

„Především je to dané její roztříštěností. Její voliče pořád dokola nezajímá Andrej Babiš. Bude úspěšná jen v momentě, kdy se zaměří na akceschopnost a úspěšnost státu vůči občanům. V ten moment budou pro voliče atraktivní.“

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.