Šaroch pochybil u Čapího hnízda! …může za průtahy Babišovy kauzy | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Šaroch pochybil u Čapího hnízda! …může za průtahy Babišovy kauzy

Farma Čapí hnízdo
Farma Čapí hnízdo (Blesk:MARTIN PŘIBYL)

Pochybení! Tak se vyjádřila pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová (48) na adresu státního zástupce Jaroslava Šarocha. A to kvůli průtahům v kauze údajného dotačního podvodu v případu farmy Čapí hnízdo.

V té policie znovu navrhla obžalovat premiéra Andreje Babiše (67, ANO). Policie navrhla Babiše obžalovat spolu s jeho dřívější poradkyní Janou Nagyovou (dříve Mayerovu). A to z možného padesátimilionového dotačního podvodu, kdy farma tyto peníze dostala kvůli tomu, že měla být účelově vyčleněna z holdingu Agrofert. Premiér i exporadkyně ale vinu dlouhodobě odmítají. „V rámci dohledového přezkumu bylo zjištěno pochybení dozorového státní zástupce, který bezodkladně, jak je jeho povinností, nereagoval na nové informace týkající se možného výslechu svědků,“ uvedla v prohlášení Bradáčová. „Tímto pochybením dozorového státního zástupce pak došlo ke vzniku průtahů v trestním řízení,“ dodala pak vrchní státní zástupkyně.

Bradáčová pak dala svým podřízeným z pražského městského státního zastupitelství jasný úkol. Musí přijmout taková opatření, aby se v budoucnu nic takového už neopakovalo. „Tyto závěry bereme na vědomí, budeme se jimi zabývat a zvážíme vhodná opatření. Za důležité považujeme soustředit se v současné době na dopracování věci a vydání meritorního rozhodnutí,“ uvedl pak pro Aha! mluvčí pražského zastupitelství Aleš Cimbala. Aby bylo v kauze jasno co možná nejdříve, zkrátil šéf Městského státního zastupitelství v Praze Martin Erazím Šarochovi lhůtu, do kdy musí rozhodnout o případné obžalobě Babiše a Mayerové z interních dvou měsíců na polovinu. I tak ale zřejmě padne klíčové rozhodnutí až po říjnových sněmovních volbách.

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.