Vyděšená paní ze Šťáhlav: Z nebe před ni spadla zmije! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Vyděšená paní ze Šťáhlav: Z nebe před ni spadla zmije!

Zmije, která vyděsila ženu ze Šťáhlav na Plzeňsku.
Zmije, která vyděsila ženu ze Šťáhlav na Plzeňsku. (DES OP)

Ženu ze Šťáhlav na Plzeňsku pořádně vyděsila zmije, která se znenadání objevila na její zahrádce. Ještě větší šok přišel po zjištění, že jedovatý had se sem nepřiplazil, nýbrž spadl z nebe! Ulovil ho čáp, a když se s ním vracel do hnízda na komín, vypadl mu ze zobáku.

Když žena zalarmovala zvířecí záchranáře, nechtěli jí věřit. „Zmije ve vřesu v zástavbě rodinných domů hned vedle zaparkovaného auta a vchodových dveří? Nesmysl, řekl jsem paní. A požádal ji, aby mi hada vyfotila a snímek poslala,“ líčil záchranář Karel Makoň. Byl přesvědčený, že místo jedovatého hada uvidí užovku. To se ale spletl. „Otevřu fotku a tam ukázková zmije, jak z učebnice přírodopisu. Okamžitě jsem zavolal paní, ať plaza hlídá, že tam hned jedeme,“ popsal Makoň. Ochráncům sice chvilku trvalo, než na místo dorazili, zmije se ale neodplazila daleko.

„Kousek zeleně před domem pro ni byl po dešti značně studeným, a tak se z vřesu přesunula pod vedlejší kleč, kde se stočila a čekala,“ popsal situaci Makoň, jehož kolega Radek Zeman hada lapil a vypustil ho zpět do přírody na prosluněné pasece v lese za obcí. Makoň rovněž rozklíčoval i to, že zmije vypadla ze zobáku čápovi, který s ní jako s kořistí letěl nad zahradami směrem ke komínu, kde má hnízdo: „Had měl totiž na hlavě drobné poranění, což by odpovídalo tomu, že se do záhonku u domu z okolní přírody určitě sám nepřiplazil.“

POZOR NA TO: Zmije, nebo užovka?
Jedovatá zmije je velice plachá. Pokud lidé volají, že ji mají na zahradě, většinou jde o jiného hada. „Po deseti letech je to naše druhá zmije, kterou jsme řešili, jelikož v 99 procentech se o zmiji nejedná. Ve skutečnosti jde o neškodnou, nejedovatou užovku obojkovou nebo hladkou, které jsou zmiji velmi podobné,“ vysvětlil odborník Karel Makoň.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.