Další útok jedovatého hada v Česku! Zmije uštkla známého odborníka | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Další útok jedovatého hada v Česku! Zmije uštkla známého odborníka

Zmije růžkatá uštkla svého chovatele
Zmije růžkatá uštkla svého chovatele (TV Nova)

Televize Nova přišla s informací, že v pražských Holešovicích uštkla prudce jedovatá zmije růžkatá uznávaného chovatele hadů. Jde tak o druhý útok nebezpečného hada za velmi krátkou dobu. Žena, kterou napadl had před měsícem, po devíti dnech zemřela.

Stav nynější oběti útoku, českého herpetologa Jiřího Halaše (82), je prý kritický. Známý odborník bojuje o život, protože ho uštkl nejjedovatější had evropského kontinentu, kromě řeckých ostrovů. „Policisté zajistili byt, poté zavolali herpetologa, tedy odborníka na chov hadů, který na místě odchytil dalších sedm plazů a jednoho gekona,“ řekl mluvčí pražské policie Jan Daněk. Muži zachránili život jeho přátelé, kteří u něj byli na návštěvě. Halaše poté odvezli sanitkou do Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Dle informací TV Nova se zraněnému herpetologovi podobná nehoda stala již před dvěma lety. „Had patří do stejného rodu jako česká zmije, ale tím, že je mnohem větší, má zuby až 1,5 cm dlouhé a toho jedu asi třikrát tolik, tak to znamená, že pro dítě, staršího člověka nebo oslabeného, to může být až fatální,“ dodal herpetolog Antonín Hnízdil.

Zmije růžkatá uštkla svého chovatele

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.