Gazelí máma vs. hladový orel: Statečný boj o mládě! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Gazelí máma vs. hladový orel: Statečný boj o mládě!

Statečný boj o mládě!
Statečný boj o mládě! (Foto Profimedia.cz)

Pro záchranu dítěte neváhala riskovat vlastní život. Statečná gazelí máma se pustila do křížku s obrovským orlem. Souboj s hladovým dravcem pro ni ale skončil nešťastně. Ne nadarmo se tento druh největšího orla v Africe jmenuje bojovný.

Příroda umí být mnohdy krutá. Důkazem jsou i dramatické fotky z národní rezervace Maasai Mara, která se nachází na jihozápadě Keni. Jejich autorkou je Linda Skeen (65) z amerického Wyomingu. „Orel bojovný se zničehonic snesl střemhlav k zemi, ale už nedokázal vzlétnout, protože se drápy zasekl do zad mláděte gazely Thomsonovy,“ popisuje Skeen. „Matce chvíli trvalo, než si uvědomila, co se děje, nakonec se ale snažila mládě ze spárů smrti zoufale vysvobodit,“ pokračuje fotografka. „V přírodě vždy existuje život i smrt. Doufala jsem, že své dítě osvobodí, ale realita byla jiná. Bylo pro mě těžké to utrpení sledovat...“ dodala smutně. 

Orel bojovný

Druhový název dostal podle agresivity, s níž chrání své teritorium. Patří k vrcholovým predátorům africké savany. Jeho hlavní zbraní je mimořádně ostrý zrak a silný stisk pařátů.
Délka: 78 až 96 cm
Váha: 3 až 5 kg

Gazela Thomsonova

Své jméno získala po průzkumníkovi Josephu Thomsonovi. Jde o velmi rychlá zvířata. Před nebezpečím (zvláště gepardem) dokáží běžet rychlostí až 80 km/h.
Výška: 60 až 90 cm
Délka: 80 až 110 cm
Váha: 13 až 16 kg

Statečný boj o mládě!

Statečný boj o mládě!

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.