Seniorku uštkla na Šumavě zmije: Jed vysávala ústy a polykala! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Seniorku uštkla na Šumavě zmije: Jed vysávala ústy a polykala!

Zmije obecná je jediným volně žijícím hadem na našem území.
Zmije obecná je jediným volně žijícím hadem na našem území. (Profimedia.cz)

V boj o život se pro seniorku (66) z Prahy změnilo sbírání šumavských borůvek. Uštkla ji zmije, pomoc si ale zavolala až po dvou hodinách. Mezitím ránu vysávala ústy. A to se jí málem stalo osudným.

Seniorka sbírala u Kvildy borůvky a při tom ji do prstu kousla zmije. Záchranářům se žena ozvala až poté, co se snažila problém vyřešit sama.

Nastaly komplikace

„Na místě jsme byli velice rychle a zjistili, že paní skutečně uštkl had do prstu. Ranku jsme ochladili. Žena byla při ošetření neklidná. Více se věnovala svému pejskovi než nám,“ popsal zasahující člen Horské služby Šumava Jan Ritter. Při převozu seniorky do nemocnice ale nastaly komplikace.

Otoky v obličeji

Pacientce silně otekl jazyk a další otoky se objevily v obličeji. „Podle informací zdravotnické záchranné služby utrpěla žena vážnou alergickou reakci, která ji výrazně ohrozila. Lékařům řekla, že po celou dobu před příjezdem horské služby vysávala jed z ranky a vše polykala,“ dodal Ritter.

Horská služba: Jed nesajte

Horská služba varuje všechny sběrače lesních plodin i výletníky, aby si v přírodě v této době dali pozor na setkání s jedovatými hady. „Pokud už k uštknutí dojde, nesnažte se v žádném případě jed z rány vymačkat nebo vysát. Jestli nemáte možnost ochlazení například ledem, zůstaňte v klidu na místě. Hýbejte se co nejméně a ihned si přivolejte pomoc,“ vyzval náčelník Horské služby Šumava Michal Jaďura. Doporučil použít k přivolání pomoci mobilní aplikaci Záchranka.

Víte, že...

...zmije obecná je velmi plachá a člověku se vyhýbá?

...kousne pouze v sebeobraně? K uštknutí dochází, když na ni člověk sáhne nebo šlápne.

...akční rádius zmije je asi půl metru? Když ji potkáte, můžete ji z metrové vzdálenosti bezpečně obejít.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.