Zmije útočí na Čechy: Už 15. oběť! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Zmije útočí na Čechy: Už 15. oběť!

Zmije odchycena u Křižanova na Žďársku.
Zmije odchycena u Křižanova na Žďársku. (Foto Aha! – Jiří Čada, ilustrační foto ara)

Neveselou tečku za prázdninami měl táborový vedoucí Vojtěch Kavina (28) z Jihlavy. Na louce v Rohozné na Jihlavsku šlápl na zmiji. A stal se letos 15. v Česku, kterého plaz s typickým klikyhákem na zádech uštkl.

Kamarádi Vojtu hned převezli do jihlavské nemocnice. „Na noze jsem měl jasné stopy po kousnutí, noha mi otekla, ale jinak nic,“ líčil Aha!. Lékaři v jeho případě nemuseli ani použít antisérum, zůstal na lůžku jen na pozorování. „Když mě pustili domů, prospal jsem ještě celý druhý den,“ vzpomíná na jediné následky útoku plaza.
Podle statistiky Toxikologického centra 1. lékařské fakulty UK v Praze bylo v celé republice v loňském roce uštknuto 23 osob. Letos zatím 15. Nikdo nezemřel. Odborníci se však domnívají, že uštknutých může být až dvojnásobek, ale vzhledem k mírné reakci organismu na jed se do hlášení nedostanou.


Víte, že...
...na zmijí uštknutí zemřel v roce 2000 muž na Mostecku?


V Česku jich ubývá
Jen pár kroků od stodoly nedaleko Křižanova na Žďársku odchytl herpetolog a mluvčí jihlavské zoo Martin Maláč zmiji obecnou. „Je to ideální místo, kam se stahují hlodavci, kteří jsou hlavní potravou tohoto plaza,“ vysvětluje. Tvrzení, že když se nyní hraboši přemnožili, je víc i zmijí, je podle něj mylné. „To se neděje skokově, ale po řadu let. Zmije z krajiny však spíše mizí,“ řekl Maláč. Dodal, že se jich nemáme bát. Had prchá z našeho dosahu vždy dříve, než ho spatříme.

V nížinách nežije
Zmije se vyskytuje většinou v nadmořské výšce od 500 metrů. V chladnějších vlhkých místech. U nás nejčastěji na Šumavě a Vysočině. Samice rodí okolo 10 živých mláďat, která už mají vyvinuté jedové žlázy. Velmi často se zaměňuje s užovkou hladkou. Proto se nezřídka objevují informace, že na Pálavě na jihu Moravy se to zmijemi jen hemží, ty však v těchto suchých místech nikdy nežily.

Kousne nasucho
Zmije útočí ve chvíli, kdy se cítí ohrožena. Často pouze takzvaně nasucho bez vpuštění jedu do rány. Ví dobře, že člověka není schopna zabít ani sežrat a šetří si jed na jinou vhodnější kořist.

První pomoc? Zapomeňte na vysávání rány
V případě uštknutí ránu nevysáváme, nerozřezáváme, ani nezaškrcujeme, tak jak se traduje. Je třeba, aby uštknutý člověk zůstal v klidu, končetinou zbytečně nehýbal, a přivolat záchranáře.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.