Rádce Aha! Jak si doma správně upéct kaštany | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Rádce Aha! Jak si doma správně upéct kaštany

Pečené kaštany.
Pečené kaštany. (Shutterstock)

Na adventních trzích se prodávají už od první republiky. Kornouty s horkými kaštany prohřejí zkřehlé ruce a navodí tu správnou vánoční atmosféru. A připravit si je můžete i doma! O důvod víc je upéct ještě dnes, a oslavit tak Den pečených kaštanů!

Proti úzkosti i zapomínání
Nejenže jsou jedlé kaštany chutné, ale jsou i zdravé! Obsahují množství minerálních látek jako vápník, fosfor, draslík, hořčík či železo. Dále jsou plné vitaminů – A, B i C. V lidovém léčitelství se traduje, že jsou dobré pro mozek. Působí proti únavě, stresu, úzkosti, oddalují příznaky stárnutí a zapomínání. Velmi příznivě účinkují na vlasy a kůži. Jsou výbornou prevencí jaterních, respiračních a srdečně-cévních onemocnění. Pro svůj nízký obsah cukru jsou vhodné pro diabetiky.

Jak vybírat?
Při nákupu kaštany pečlivě prohlédněte, aby nebyly plesnivé. Pokud jsou totiž špatně skladované, jsou náchylné k napadení plísní. Doma je co nejrychleji zpracujte, nebo je můžete zamrazit.

Od pečených kaštanů po nádivku
Jedlé kaštany se konzumují pouze tepelně upravené. Můžete je vařit, péct, rozmixovat je do pyré nebo z nich udělat nádivku.

Nařezejte je do kříže
Než začnete s jejich tepelnou úpravou, musíte jim naříznout slupku do kříže. Na vypouklé straně kaštanu udělejte dva zhruba 2cm řezy kolmo na sebe, hluboké zhruba půl centimetru. Aby se lépe nařízly, můžete je nechat předtím několik hodin ponořené ve vodě.

Vyzkoušejte 3 způsoby přípravy:
1. Ve varu
Do kříže naříznuté kaštany dejte do vroucí vody a vařte asi 10 minut. Poté je zabalte do utěrky a přes tkaninu rozdrťte skořápky a jedlé části vyloupněte.

2. V troubě
Jedlé kaštany nařízněte do kříže a dejte je křížem nahoru na plech vyložený pečicím papírem. Poté je pečte v troubě při teplotě 200 °C zhruba 10 – 15 minut. Vnitřek kaštanů musí být lehce zhnědlý. Vyndejte je z trouby a co nejdříve oloupejte.

3. V mikrovlnce
Propíchněte kaštany špičkou ostrého nože na prkénku, narovnejte po obvodu mělkého talíře a přidejte lžíci vody. Vložte je do mikrovlnky přikryté poklopem. Pečte je cca 2 až 2 a půl minuty při výkonu 750 W. Doba pečení samozřejmě závisí na výkonu trouby.

Víte,že...
...pečené nebo vařené kaštany musíte loupat ještě horké? Pokud vystydnou, oloupat už nepůjdou.
...kaštany při pečení nesmí zčernat? Pokud se to stane, nebudou dobré ani nepůjdou vyloupat

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.