Pečené, vařené i mražené jedlé kaštany: Chutnají, léčí a slaví! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Pečené, vařené i mražené jedlé kaštany: Chutnají, léčí a slaví!

Z pečených kaštanů si můžete uvařit výbornou polévku
Z pečených kaštanů si můžete uvařit výbornou polévku (Shutterstock)

Mají nasládlou oříškovou chuť, podporují imunitu, potlačují únavu a dneska mají slavnostní den! Na dnešek totiž připadá Den pečených kaštanů. Aha! vám přináší tipy, jak tuhle zimní pochoutku připravit.

Proč si je dopřávat?

• zlepšují kvalitu kůže, vlasů a nehtů

• prospívají krevnímu oběhu a srdci (zejména při vysokém krevním tlaku)

• jsou vhodné při revmatismu

• mají dobrý vliv na žaludek a podporu trávení

• působí detoxikačně

• potlačují únavu a bolesti hlavy

• podporují imunitu

• pomáhají při průjmech a nechutenství

• doporučují se při chudokrevnosti

Vařené či pečené?

Jsou dva základní způsoby úpravy jedlých kaštanů. Buď se vaří ve vodě, nebo se pečou v troubě. Vařené lze použít jako základ do krémové polévky, lze je i nastrouhat či pasírovat a podávat například na sladkých ovocných pohárech.

• Ohřev pod pokličkou

Kaštany důkladně promyjte a ostrým nožem nařízněte špičku každého plodu do kříže. Vložte je do velkého hrnce, zalijte vodou tak, aby byly všechny ponořené a zakryjte pokličkou. Přiveďte do varu, snižte teplotní stupeň plotýnky a mírným varem vařte kaštany zhruba 20 minut. Poté hrnec odstavte z vařiče, ale vodu neslévejte. Nechte odstát 5 minut a poté vylovte jen tolik kaštanů, kolik stihnete oloupat za tepla.

• Klasika z trouby

Nejsnadnější příprava jedlých kaštanů je pečení. Opět kaštany nařízněte svrchu ostrým nožem do kříže. Troubu předehřejte na 200 °C, kaštany vyskládejte na plech a dejte na 10 – 15 minut péct. Loupejte ještě zatepla.

Nářez do kříže

Kaštany nařezávejte ostrým nožem svrchu plodu do kříže. Nářez by měl být hluboký zhruba ½ cm a dlouhý 2 cm.

Tipy Aha!

• Pečené nebo vařené kaštany vždy loupejte ještě horké – pokud vystydnou, oloupat už nepůjdou. Pokud se vám to stane, můžete je přihřát.

• Při pečení nesmí plody zčernat, pokud se to stane, už nepůjdou oloupat.

• Hotové a oloupané, nespotřebované kaštany můžete také uchovat v mikrotenových sáčcích v mrazničce.

Karamelové kaštanové lupínky

Sto gramů hotových pečených a oloupaných kaštanů nakrájejte na 5mm plátky. Na pánvi rozehřejte 40 g másla, přisypete 90 g krupicového cukru, můžete přidat trochu mletého chilli, a vmíchejte plátky kaštanů. Nechte zkaramelizovat a na závěr přisypte trochu soli.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.