Pečené, vařené i mražené jedlé kaštany: Chutnají, léčí a slaví!
Mají nasládlou oříškovou chuť, podporují imunitu, potlačují únavu a dneska mají slavnostní den! Na dnešek totiž připadá Den pečených kaštanů. Aha! vám přináší tipy, jak tuhle zimní pochoutku připravit.
Proč si je dopřávat?
• zlepšují kvalitu kůže, vlasů a nehtů
• prospívají krevnímu oběhu a srdci (zejména při vysokém krevním tlaku)
• jsou vhodné při revmatismu
• mají dobrý vliv na žaludek a podporu trávení
• působí detoxikačně
• potlačují únavu a bolesti hlavy
• podporují imunitu
• pomáhají při průjmech a nechutenství
• doporučují se při chudokrevnosti
Vařené či pečené?
Jsou dva základní způsoby úpravy jedlých kaštanů. Buď se vaří ve vodě, nebo se pečou v troubě. Vařené lze použít jako základ do krémové polévky, lze je i nastrouhat či pasírovat a podávat například na sladkých ovocných pohárech.
• Ohřev pod pokličkou
Kaštany důkladně promyjte a ostrým nožem nařízněte špičku každého plodu do kříže. Vložte je do velkého hrnce, zalijte vodou tak, aby byly všechny ponořené a zakryjte pokličkou. Přiveďte do varu, snižte teplotní stupeň plotýnky a mírným varem vařte kaštany zhruba 20 minut. Poté hrnec odstavte z vařiče, ale vodu neslévejte. Nechte odstát 5 minut a poté vylovte jen tolik kaštanů, kolik stihnete oloupat za tepla.
• Klasika z trouby
Nejsnadnější příprava jedlých kaštanů je pečení. Opět kaštany nařízněte svrchu ostrým nožem do kříže. Troubu předehřejte na 200 °C, kaštany vyskládejte na plech a dejte na 10 – 15 minut péct. Loupejte ještě zatepla.
Nářez do kříže
Kaštany nařezávejte ostrým nožem svrchu plodu do kříže. Nářez by měl být hluboký zhruba ½ cm a dlouhý 2 cm.
Tipy Aha!
• Pečené nebo vařené kaštany vždy loupejte ještě horké – pokud vystydnou, oloupat už nepůjdou. Pokud se vám to stane, můžete je přihřát.
• Při pečení nesmí plody zčernat, pokud se to stane, už nepůjdou oloupat.
• Hotové a oloupané, nespotřebované kaštany můžete také uchovat v mikrotenových sáčcích v mrazničce.
Karamelové kaštanové lupínky
Sto gramů hotových pečených a oloupaných kaštanů nakrájejte na 5mm plátky. Na pánvi rozehřejte 40 g másla, přisypete 90 g krupicového cukru, můžete přidat trochu mletého chilli, a vmíchejte plátky kaštanů. Nechte zkaramelizovat a na závěr přisypte trochu soli.