Jak zahnat bacily? Stačí těchto 5 kroků | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Jak zahnat bacily? Stačí těchto 5 kroků

Vyrazte na zdravotní procházku a posbírejte si po cestě plody bohaté na vitamin C
Vyrazte na zdravotní procházku a posbírejte si po cestě plody bohaté na vitamin C (Profimedia, Martin Pekárek, Slávka Červená, Shutterstock.com)

Chladné, deštivé počasí, zkracující se dny a málo sluníčka dělá z podzimu sezonu respiračních onemocnění. Co se ale bránit? Vyrazte na zdravotní procházku a posbírejte si po cestě plody bohaté na vitamin C, které zrovna v tomto období rostou.

Rakytník

Jde o plodinu vitaminem C nadupanou. Jedna oranžová bobule jej obsahuje tolik, že pokryje doporučenou denní dávku. Kromě toho obsahuje vitaminy A, B, D a E a mnoho dalších látek. Rakytník se využívá také v kosmetice, neboť má blahodárné účinky na pokožku. A co s ním? Vyrobte si rakytníkový sirup! Stačí už jen naředit vodou nebo dát do čaje.

Černý jeřáb

Také se mu říká aronie. Plody jeřábu černého obsahují kromě antioxidantů řadu minerálů, železo, hořčík, draslík nebo měď. Podporují činnost srdce, štítné žlázy a zdravé cévy. Kromě léčitelství se využívá také jako ideální přírodní sladidlo.

Jeřáb ptačí

Možná máte za to, že plody jeřábu jsou jedovaté. Ano, čerstvé způsobují trávicí obtíže nebo bolesti hlavy, stačí je ale usušit nebo pár minut povařit a máte skvělý zdroj vitaminu C. Obsahují také antioxidanty, které působí preventivně proti zánětům. „Lihová tinktura z jeřábu ptačího je hojně využívána v gynekologii. Pomáhá při řešení hormonálních poruch, klimakteria či poruch plodnosti,“ říká bylinkářka Jarmila Podhorná. Pokud chcete nastartovat imunitu, uvařte si z jeřábu kompot.

Kaštany

Obsahují například tanin, což je přírodní antioxidant, dále celou řadu vitaminů a minerálů. Mají blahodárný účinek na trávení a skvěle se hodí při hubnutí, protože zasytí na dlouhou dobu a mají mizivou kalorickou hodnotu. Vynikající jsou pečené v troubě s trochou másla.

Šípky

Plody růže šípkové ulevují od příznaků chřipky a nachlazení. Také pomáhají správné funkci trávicí soustavy, doporučují se proti zácpě a při redukci váhy, protože látky v šípcích brání ukládání tuků v tkáních. Nejčastěji se suší, lze si ale připravit i marmeládu či sirup.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.