Tisíce let starý snack a pořád »in«: K filmu patří popcorn | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Tisíce let starý snack a pořád »in«: K filmu patří popcorn

.
(Shutterstock)

Dlouhé zimní večery přímo nabádají ke zhlédnutí dobrých filmů. A co by to bylo za filmový večer bez chroupání ochucených pukanců pražené kukuřice. Aha! vám přináší tip, jak si popcorn připravit doma...

Odhaduje se, že historie pukanců z pražené kukuřice se začala psát už před 7000 lety, a to konkrétně v Americe, kde si na nich pochutnávaly tamní indiánské kmeny. Pukání kukuřičných zrn Indiány natolik fascinovalo, že je považovali za cosi magického, a proto jimi uctívali své bohy. Aztékové si popcornem dokonce zdobili obřadní čelenky a náhrdelníky. Zatím nejstarší pozůstatky vypukané kukuřice byly objeveny v jeskyni v Novém Mexiku, jejich stáří je datováno do doby zhruba před 5000 lety.

Proč kukuřice puká?

Popcorn vzniká zahříváním zrnek sušené kukuřice. Ta se skládají ze škrobu, oleje a vody. Když se zahřejí na určitou teplotu, molekuly uvnitř zrnek se začnou pohybovat, uvolňovat z vazby za vzniku páry. Jenže pevná slupka zabraňuje páře unikat, a tak v zrnku vzniká velký tlak, který nakonec naruší pevnost slupky. Než se tak stane, horký olej a pára uvnitř zrnka škrob zjemní a zvláční, a v momentě, kdy slupka praskne a dojde k velmi rychlému poklesu tlaku, kukuřičné zrno zpěnovatí a obrátí se naruby.

Pochoutka z Ameriky

Moderní pochoutka se stala z popcornu až v průběhu 19. století. Nejprve se kukuřičné pukance prodávaly pod názvy »pearls« (v překladu perly) nebo »nonpareil« (což je označení pro dekorativní cukrové kuličky). Pojem popcorn se začal používat až kolem roku 1848. Jde o složený výraz ze slov »popped corn«, což doslova znamená »prasklá kukuřice«. Boom poopcornu odstartoval v roce 1885 vynález amerického obchodníka Charlese Cretorse. Sestrojil parou poháněný stroj na pražení kukuřičných zrn, čímž se z popcornu postupně stala komerční záležitost. Na přelomu 20. a 30. let 20. století, během Velké hospodářské krize, se rozšířilo pěstování kukuřice coby levné suroviny. To samozřejmě nahrávalo spotřebě popcornu, který se stal jedním z nejkonzumovanějších snacků v Americe. Po válce se popcorn dostal mezi občerstvení prodávané před kinosály. V Česku se dočkal popularity až v 90. letech.

Jak na domácí?

Ve velké hrnci rozehřejte 1 – 2 vrchovaté lžíce přepuštěného másla (ghí). Jakmile bude rozpuštěné, vsypte zrna kukuřice, a to tak, aby byly po celém dně kastrolu v jedné vrstvě. Plotýnka by měla být na polovině výkonu. Kukuřici přikloptre průhlednou pokličkou a hrncem pohybujte, aby se popcorn nepřipálil. Jakmile zrna začnou pukat, hlídejte popcorn. Pokud se interval mezi pukanci prodlouží na 5 vteřin, hrnec sundejte z plotny a pokličku odklopte. Ještě teplý popcorn dochuťte solí, karamelem nebo oblíbeným kořením (např. paprika, sušené bylinky apod.) nebo třeba strouhaným parmazánem.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.