Roztočet, vyklauzovat, brekšitovat... Nejpodivnější politické výrazy roku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Roztočet, vyklauzovat, brekšitovat... Nejpodivnější politické výrazy roku!

Dominik Feri
Dominik Feri (Blesk:Robert Klejch)

Rok 2019 se pomalu ale jistě chýlí ke konci, a tak deník Aha! vybíral termín, který nejčastěji zazníval nejen na české, ale také mezinárodní politické scéně. Podívejte se, kdo a čím letos češtinu obohatil, a jakými výrazy přispívali lidé do humoristického webu Čeština 2.0.

Motýle – novotvar použitý poprvé letos v létě Andrejem Babišem. „My v Čechách máme rádi přírodu. Máme obrovský program na vodu, chceme zasadit deset milionu listnáčů, kůrovec nám žere lesy. My chceme znovu motýle...“ řekl premiér.

Audit – auditní zpráva Evropské komise, podle níž český premiér Andrej Babiš (65, ANO) je ve střetu zájmů tím, že stále ovládá koncern Agrofert. Podle auditu byly několika firmám z holdingu vyplaceny dotace neoprávněně.

Greta – podle mladé švédské aktivistky Grety Thunbergové (16), jejíž hnutí »školní stávka pro klima« nabralo celosvětových rozměrů a americký časopis Time ji označili za jednoho ze 100 nejvlivnějších lidí roku.

Klima – slovo, které velice často rezonovalo v souvislosti s akcemi ekologických aktivistů inspirovaných Thunbergovou.

Letná – synonymum pro účastníky Milionu chvilek pro demokracii a odpůrce Babiše a Zemana obecněji.

Chvilkaři – výraz pro organizátory i účastníky protibabišovských a protizemanovských demonstrancí spolku Milion chvilek pro demokracii. Ačkoliv hnutí se angažuje už od roku 2018 a jeho protestních akcí se běžně účastní stovky až desetitisíce lidí, letos v červnu se mu podařilo na pražskou Letnou dostat rekordních čtvrt milionů lidí.

Ústavní žaloba – silně skloňované slovní spojení letošního léta kvůli neochotě prezidenta Miloše Zemana (75) odvolat někdejšího ministra kultury Antonína Staňka (53, ČSSD) a místo něj jmenovat jiného nominanta sociálních demokratů Michala Šmardu (44). Ústavní žalobu na Zeman iniciovali senátoři, poslanci ji ale letos v říjnu zamítli.

Venezuela – přezdívka, kterou si ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (38, ČSSD) vysloužila od opozičních poslanců kvůli její ochotě rozdávat prostředky bez ohledu na možnosti státního rozpočtu. Jinak též Dávkomat.

A z webu Čeština20.cz

(+foto Schillerová) Roztočet – schodkový státní rozpočet v letech ekonomického růstu. Česko, stejně jako v letošním roce, má podle ministryně financí Aleny Schillerové (55) i příští rok hospodařit se schodkem 40 miliard korun.

Grospičovina – velký nesmysl vypuštěný z úst politika KSČM k dění v socialistickém Československu; podle komunisty Stanislava Grospiče (55). Ten totiž řekl, že invaze v roce 1968 nebyla okupací a lidé, kteří během ní zemřeli, byli „vesměs oběti dopravních nehod“. Příklad: „Zaslechl jsem v rádiu zase jednu grospičovinu o 21. srpnu.”

Čapokalypsa – den zúčtování pro premiéra Andreje Babiše (65, ANO) kvůli kauze Čapí hnízdo. Příklad: „Těšíte se na čapokalypsu?”

Vzít Ťoka – zbaběle utéct; podle exministra dopravy Dana Ťoka (60, za ANO) Příklad: „Ukrajinec na mě vytáhl nůž, ale když jsem mu ho vyrazil z ruky, okamžitě vzal ťoka.”

Vyklauzovat – vyloučit ze strany; podle Václava Klause ml. (50, Trikolóra) Příklad: „Jestli Hamáček s Petříčkem Foldynu nakonec vyklauzují, asi se jim uleví, ale že by to odstartovalo návrat ČSSD k výšinám, lze pochybovat.”

Feriovka – nakládačka od dvou týpků najednou; podle fyzického napadení politika Dominika Feriho (23, TOP 09). Příklad: „Jel na košt na Moravu a od buranů dostal solidní feriovku.”

Brekšitovat – sedět na toaletě neuvěřitelně dlouho, delší dobu blokovat záchod, trůnit; podle toho, že brexit trvá hrozně pomalu, viz také brekšit Příklad: „Proboha, Braňo, je pondělí ráno, nebrekšituj, musím taky!”

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.