Víkendové grilování: Tajemství správného burgeru | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Víkendové grilování: Tajemství správného burgeru

....
.... (Shutterstock)

Možná jste to nevěděli, ale květen je letos měsícem hamburgerů (zdroj – daysoftheyear.com) a zároveň zítřek je ještě mezinárodním dnem burgerů (používejme spíš tento název, i když se vynález oblíbené pochoutky v housce přisuzuje německému městu Hamburk). Krom toho začala grilovací sezona, tak proč si nezopakovat, jak se pořádný burger dělá?

Klasik
Potřebujeme: Na burger…
750 g hovězího masa (z 20 % by mělo být tučné, aby se dobře spojilo, hodí se přední hovězí)
20 g zeleného pepře
20 g čerstvého tymiánu, nasekaného
6 ml worcestrové omáčky
15 g francouzské hořčice
mořskou sůl
čerstvě namletý pepř
Další segmenty…
8 plátků slaniny
8 listů salátu
8 plátků čedaru
1 cibuli
2 velká rajčata
dochucovadla…
4 lžíce majonézy
4 lžíce kečupu
sůl
pepř
olivový olej
na zaklopení…
4 housky (bulky) na burger


Hovězí burger jalapeňo

Potřebujeme:
1 balení Tesco hovězí burger jalapeňo
1 balení víkendového pečiva se sezamem (4 ks)
4 plátky čedaru
2 rajčata
1 červenou cibuli
1 salát
majonézu
kečup
olivový olej

Postup:
Biftečky jalapeňo vyndejte z lednice, aby měly při pečení pokojovou teplotu. Více maso nemusíte připravovat, protože už je perfektně dochucené. Nakrájejte si červenou cibuli a rajčata na kolečka, salát očistěte a natrhejte. Připravte si plátky cheddaru, burgerové bulky, majonézu a kečup. Když je vše nachystáno, pusťte se do grilování: nejprve lehce potřete maso ze všech stran olivovým olejem. Z každé strany poté biftečky grilujte asi 3 minuty, aby byly na povrchu opečené a uvnitř jemně růžové. Ještě když je maso na grilu, položte na něj plátky čedaru. Těsně před dopečením zprudka ogrilujte vnitřní strany burgerových housek. Na spodní část bulky dejte majonézu a list salátu. Poté biftečky s čedarem, rajče, cibuli a opět salát. Vrchní část housky pomažte kečupem a hamburger přiklopte. Podávejte třeba s hranolkami, doplňte lehkým zeleninovým salátkem.

Burger s hruškou a nivou
Potřebujeme:
400 g mletého hovězího masa
1 lžíci másla
2 menší cibule
1 dl bílého vína
3 lžíce třtinového cukru
1 hrušku
4 plátky slaniny
100 g nivy
100 g polničku nebo ledového salátu
sojovou omáčku
worcesterovou omáčku
mletý pepř
sůl
čerstvé housky na burger

Postup:
Ve větší míse smíchejte mleté maso s worcesterovou a sójovou omáčkou, dochuťte čerstvě mletým pepřem a solí. Uplácejte 4 karbanátky a připravte gril. Pusťte se do přípravy cibulového chutney. Cibuli na kolečka smažte na másle několik minut. Podlijte ji bílým vínem a přidejte hnědý cukr, aby vzniklo sladké chutney a cibule zkaramelizovala. Hotové chutney dejte stranou. Gril potřete trochou oleje, masové placky zprudka opečte na přímém grilu, slaninu a burgrové housky na nepřímém. Nakrájejte hrušky a nivu na plátky, a jakmile jsou žemličky mírně opečené, dejte je z grilu a obě potřete cibulovým chutney. Krátce před tím, než je maso hotovo, na něj položte plátky nivy. Na housku přidejte salát, maso s nivou, slaninu a hrušku.

Celý článek si můžete přečíst v tištěném vydaní nedělního deníku Aha!



Přečtěte si
malavelka
27. 5. 2018 • 12:04

A PROČ JE NUTNÉ GRILOVAT? VYSOKÉ TEPLOTY ZAPŘÍČINÍ VZNIK TOXŮ. Je to sice lákavé, když je v kuchyni horko, ale ono je to vše vždy "něco za něco". Já smažím na pánvi na kvalitním oleji.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.