Léto je tu: NEJLEPŠÍ GRILOVÁNÍ + rady jako od šéfkuchaře! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Léto je tu: NEJLEPŠÍ GRILOVÁNÍ + rady jako od šéfkuchaře!

Čas grilování je tu!
Čas grilování je tu! (istock.com)

Letní sezona a doba venkovních párty se rozhořely na plné pecky. Je nejvyšší čas rozpálit i váš gril! Tedy pokud máte ambice stát se vyhledávaným hostitelem v blízkém i vzdálenějším okolí. 

Užíváte si krásného počasí venku a rádi pořádáte zahradní slavnosti pro své přátele? Pak se vám určitě budou hodit rady, jak uspořádat nezapomenutelný večírek s pohoštěním z grilu.

Jak na to?

Během grilování maso nikdy nepropichujte vidličkou, aby z něj nevytékala šťáva a gril zbytečně neprskal.

● Na správně rozpáleném uhelném grilu maso při položení na rošt zasyčí. Vlákna se tak rychle zatáhnou a uzamknou v sobě chutnou šťávu.

● Platí, že na každý centimetr výšky připadají 2 minuty grilování. Pokud tedy máte steak o výšce 3 cm, grilujte ho celkem 6 minut, tedy 3 minuty na každé straně.

● Při grilování maso otáčejte nejlépe jen jednou a vždy kleštěmi, abyste jej zbytečně nepropichovali a nezbavovali šťávy.

● Gril je správně tepelně připravený při teplotě nad 250 °C. Pokud k dispozici nemáte teploměr, položte nad gril ruku. V případě, že za dvě vteřiny musíte ucuknout, je to ono!

Vepřová panenka s karamelizovanými ředkvičkami

Potřebujete:

600 g vepřové panenky, 200 g anglické slaniny na plátky, 300 g mladých ředkviček, 100 g másla, 4 lžíce balzamikového octa, grilovací koření, medvědí česnek, pepř, sůl.

Postup:

Panenku posypte grilovacím kořením, obalte slaninou a stáhněte pomocí alobalu do válečku. Nechte na grilu asi 20 minut (vnitřní teplota 65 °C), poté ji rozbalte a zprudka opečte. Ředkvičky nakrájejte na plátky a nechte je v másle, balzamikovém octu a medvědím česneku zkaramelizovat.

Losové špízy se špenátovým pestem

Potřebujete:

1 hrst špenátu, hrst bazalky, hrst vlašských ořechů, 400 g čerstvého lososa, 1 lžičku koření na ryby, 30 g parmezánu, 2 lžíce šťávy z citronu, 3 lžíce olivového oleje, ½ okurky, 2 rajčata, 100 g sýru feta, 1 červenou cibuli, černé olivy, 2 čajové lžičky salátového koření.

Postup:

Pesto si připravte v mixéru smícháním špenátu, bazalky, ořechů, parmezánu a citronové šťávy. Do směsi přidávejte olivový olej. Do misky na kostičky nakrájejte okurku, rajčata, sýr feta, přidejte cibuli nakrájenou na proužky a olivy. Polijte směsí olivového oleje a salátového koření. Lososa nakrájejte na kostky, citron na plátky a napichujte střídavě na špejle. Špízy potřete olivovým olejem smíchaným s kořením a grilujte. Lososové špízy podávejte se zeleninovým salátem a pestem.

Steak s fazolkami a kukuřičkami

Potřebujete:

1 hrst zelených fazolek, 5 ks malých žlutých kukuřiček, 1 lžičku kořenící směsi na grilovanou zeleninu, 150 g steakového hovězího masa, 2 lžičky koření na steak, 1 hrst baby špenátu, olivový olej, šťávu z poloviny citronu, steakovou omáčku pepřovou.

Postup:

Fazolky a kukuřičky naložte do směsi olivového oleje a koření na zeleninu. Nechte půlhodinku odstát a ugrilujte. Maso na steak nechte půlhodinu v pokojové teplotě. Z obou stran ho potřete olivovým olejem a posypte kořením na steak. Grilujte z obou stran cca 3 – 4 minuty, takto docílíte střední propečenosti. Pokud ho chcete mít uvnitř krvavý, stačí péct 1 – 2 minuty, propečený 5 – 6 minut. Špenátové lístky položte na dno talíře, pokapte směsí olivového oleje a citronové šťávy a na takto připravený talíř servírujte steak se zeleninou. Můžete dochutit steakovou omáčkou.

Grilované masové válečky

Potřebujete:

500 g mletého vepřového masa, 1 vejce, 1 lžíci koření s česnekem na krkovičku, sůl, svazek petrželky, 1 okurku, 300 g bílého jogurtu (řeckého typu), 3 stroužky česneku, 1 lžičku koření na tzatziki, černé olivy.

Postup:

Maso smíchejte s vajíčkem, kořením, solí a nadrobno pokrájenou petrželkou. Z masové směsi tvarujte válečky, které napichujte na grilovací špízy. Ty ogrilujte z každé strany. Okurku si nastrouhejte nahrubo, smíchejte s jogurtem, prolisovaným česnekem a kořením na tzatziki. Hotové špízy servírujte na talíři s omáčkou tzatziki, kterou dozdobte olivou.

Jak grilovat na plynovém grilu? Tipy pro správně propečené kuře a bezchybný steak>>>

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.