Rádce Aha!: Jak bojovat proti pocení | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Rádce Aha!: Jak bojovat proti pocení

pocení
pocení (Hightech Development)

Když se potíš u polévky, jsi zdravý, když se potíš u sexu, jsi starý! Ale co dělat, když se člověk potí v letních parnech? Aha! to ví.

Koupel v rajčatech
Zní to zvláštně, ale rajčata opravdu pomáhají proti pocení a tělesnému pachu.
• Postup: Do vany s teplou vodou přilijte 3 litry rajčatové šťávy a dopřejte si čtvrthodinovou koupel. Potom se osprchujte vlažnou vodou.

 

Dubová kůra
Tu ocení hlavně ti, kterým se potí nohy.
• Postup: 1 kg kůry z mladých větví povařte ve třech litrech vody a potom sceďte. Nohy koupejte 15 – 20 minut několikrát týdně. Při pocení nohou pomáhá i přesličková tinktura.
• Postup: Budete potřebovat 150 g přesličky, 30 g dubové kůry a 200 ml lihu. Bylinky nasypte do lahvičky, přilijte líh a směs nechte 2 týdny louhovat. Tinkturu sceďte, přelijte do nádoby z tmavého skla a jednou denně nohy tinkturou potírejte.

 

Klíčem je strava
Omezení pocení začíná u složení jídelníčku. Pokud z něj vyloučíte kofein, alkohol, kořeněná a příliš slaná jídla a přemíru bílkovin, a naopak zařadíte syrovou zeleninu a ovoce, mělo by vám být v létě lehčeji.

 

Sáhněte po bylinkách
Spojenci v boji proti potu jsou především šalvěj lékařská a yzop lékařský. Šalvěj podporuje stahování potních žláz. Doporučuje se popíjet šalvějový čaj nebo odvar ze šalvěje přidat do koupele. Účinná je také kombinace šalvěje a yzopu. Jako prevence pocení se také doporučuje každé ráno vypít hrnek čerstvého přesličkového čaje.

Pomocníci, kteří jsou při ruce
Pokud nechcete nebo nemůžete utrácet, pomoc je nablízku. Je jí obyčejná jedlá soda a dětský pudr. Stačí malé množství nanést do podpaží a zápach potu se zneutralizuje. Pomáhá také koupel ve vodě s trochou sody.

Pomůže panák vodky

Ovšem ne vypitý, ale smíchaný s vodou. Pak stačí nalít tekutinu do nádoby s rozprašovačem a účinný deodorant máte k dispozici.
Jablečný ocet
také zabírá I ocet pomáhá. Přidejte dvě lžíce jablečného octa do sklenice vody a vypijte. Jablečný ocet můžete přidat i do koupele.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.