7 nástrah letních brigád | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

7 nástrah letních brigád

Brigádníkům letošní léto přeje.
Brigádníkům letošní léto přeje. (Profimedia.cz)

Brigádníkům letošní léto přeje. Pracantů je málo, a tak cena jejich práce roste. Hodinový výdělek se pohybuje okolo 120 korun za hodinu. Řada šéfů ale touží najít dříče za hubičku a zákoník práce je jim »ukradený«. Aha! představuje 7 největších nástrah, které mohou brigádníky připravit o peníze.

Ústní domluva
Tvrdí vám budoucí šéf, že papírování je zbytečné a na všem se domluvíte ústně? Pozor! Pracovní smlouva sice může být uzavřena ústně, v případě problémů ale budete muset prokázat, že opravdu vznikla. Vždy tak trvejte na tom, aby byla smlouva uzavřena písemně.  


Špatná smlouva
Termín brigáda zákoník práce nezná. „Jedná se sice o pracovněprávní vztah, ale mezi brigádníkem a zaměstnavatelem není uzavřena klasická pracovní smlouva, nýbrž dohoda o provedení práce nebo dohoda o pracovní činnosti, říká právník Petr Novák ze společnosti Vaše nároky.cz. Ohlídejte si, aby ve smlouvě bylo uvedeno, o jakou »dohodu« se jedná.  

Nevhodná dohoda
Brigádníci, kteří pracují na některou z dohod, by měli znát jejich omezení. V případě dohody o provedení práce můžete u jednoho zaměstnavatele odpracovat max. 300 hodin ročně a při výdělku nižším než 10 000 Kč nemusíte platit zdravotní ani sociální pojištění. Hodiny si ale musíte hlídat sami. U dohody o pracovní činnosti je možné odpracovat jen 20 hodin týdně a placení zdravotního a sociálního pojištění se vyhnete, jen pokud je měsíční hrubá mzda nižší než 2 500 korun.



Výdělek nižší než minimum
Nejnižší výdělek v Česku určuje minimální mzda. A platí i pro brigádníky. Ze zákona tak nesmíte brát méně než 73,20 Kč za hodinu. „Jestliže by odměna nedosáhla výše minimální mzdy, tak musí zaměstnavatel zaplatit zaměstnanci doplatek rozdílu mezi odměnou připadající na jednu hodinu a minimální hodinovou mzdou,“ radí právník.

Neřešení pracovního úrazu
Zranili jste se při brigádě, ale šéf se »kroutí«? Nenechte se odbýt! „Zaměstnavatel je i v případě brigády odpovědný za škodu, která vznikla zaměstnanci pracovním úrazem,“ potvrzuje právník Petr Novák. Důležité je, aby škoda vznikla při plnění pracovních úkolů a brigádník nebyl »pod vlivem« nebo nezanedbal bezpečnost. Úraz ale musíte hned nahlásit zaměstnavateli a zapsat do knihy úrazů. Při návštěvě lékaře si pak nechte vystavit zprávu a tu předejte zaměstnavateli.

Chybějící výplata
Nepřišla vám výplata ve slíbeném termínu? „Písemně (nejlépe doporučeným dopisem) zaměstnavatele vyzvěte, aby vám byly peníze proplaceny,“ radí právník. Pokud šéf stále dělá »mrtvého brouka«, obraťte se na právníka. Posledním řešením je pak soud.

Nevyplacené příplatky  
Nenaleťte na sliby, že nízkou základní mzdu šéf vytuní příplatky za práci v noci, přesčasy a svátky. Co není ve smlouvě, neexistuje. Pokud totiž pracujete na jednu z dohod, nemáte na peníze navíc zákonný nárok a jste odkázáni na šéfovu vstřícnost. 

Tohle nesmí ve smlouvě chybět!
Vymezení sjednané práce
Den nástupu do práce
Místo výkonu práce
Předpokládaný rozsah práce v hodinách
Doba, ve které má být práce provedena
Odměna
Termín výplaty
Doba, na kterou se dohoda uzavírá

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.