Většina z nás si musí přivydělávat druhou prací: Co Čech, to vedlejšák! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Většina z nás si musí přivydělávat druhou prací: Co Čech, to vedlejšák!

Většina Čechů musí mít i vedlejšák.
Většina Čechů musí mít i vedlejšák. (Foto Aha! – Pavel Ryšlink, Tonda Tran, Karel Janeček, Jana Ulrichová, Slávka Červená, Kateřina Moravcová)

Na brigádách nebo ve vedlejším pracovním poměru si přivydělávají skoro dvě třetiny Čechů v produktivním věku. Víc »otáčet« se pak podle průzkumu musejí ženy.

Podle průzkumu společnosti Ipsos Marketing si přivydělává 59 % dotázaných. Jde hlavně o lidi mezi 18 a 26 lety a pak mezi 45 a 53 lety. Pravidelný přivýdělek má přitom víc žen. Je jich 18 %, zatímco mužů jen 15 %. Po příležitostných brigádách pak sahají dva z pěti mužů a obdobný počet žen.

Brigáda v kamionu

Mezi brigádníky se musel zařadit i Jan K. (26). Sice si našel práci na pražském letišti, která ho hodně bavila, ale na výplatní pásce neměl ani 18 tisíc čistého. „Zaplatil jsem nájem deset tisíc, k tomu telefon a nezbytné pojistky, rázem jsem byl na čtrnácti tisících,“ uvedl. Rozhodl se proto najít si vedlejší příjem.

„Využil jsem toho, že mám řidičák na kamion, a šel brigádně jezdit. Na letišti jsme dělali dvanáctky a do toho jsem brigádničil, jednoduché to nebylo. Časem se dostavovala únava,“ přiznal Honza. Později si našel lépe placenou práci. Ne každému se to ale podaří.

Splácí dluhy

„Řada našich klientů si přivydělává roznosem novin či letáků nebo různými sezónními pracemi, aby dokázali dříve splatit své dluhy,“ uvedl Martin Baudyš ze společnosti Kruk. Pravidelným brigádám dávají podle něj přednost hlavně mladí. Vzdělanější lidé a ti nad 45 let volí spíš vedlejší pracovní poměr.

Na co jde přivýdělek?

Průzkum zjistil, že lidé s nižším vzděláním vydělávají hlavně na lepší živobytí. Ti s vyšším vzděláním naopak na zábavu.

 

Anketa Aha!: Považujete za nutné mít druhou práci, abyste si udržela životní standard či uživila rodinu?


Tereza Procházková (31), mateřská dovolená, Velká Bystřice
„Jsem teď na rodičovské dovolené, tak musím chodit na brigády. Jinak bychom to neutáhli. Až se vrátím do práce, tak to už snad nebude nutné.“

Kateřina Milfaitová (25), nezaměstnaná, Praha
„Ne, za nutné to opravdu nepovažuji. Člověk má mít jen jednu práci, kterou dělá na sto procent. Tedy nikoliv práce dvě.“

Kateřina Konarská (51), pracovnice čistírny, Havířov
„Jako samoživitelka dvou dětí vím, jaké je to žít na hranici chudoby. Najít si druhou práci nebylo při výchově dětí ale možné.“

Petra Čirková (36), bankovní úřednice, Tábor
„Kdybych byla sama, tak by mi asi nezbylo, než si najít druhou práci. Ale manžel vydělává docela slušné peníze.“

Libuše Fuchsová (59), operátorka, Louny
„Záleží na tom, jakou ta žena dělá práci. Obyčejná dělnice, chce-li si udržet standard, musí obvykle přivýdělek mít.“

Karolína Walterová (42), podnikatelka, Karlovy Vary
„Já dvě práce nemám, ale znám rodiny, kde to tak být musí. Ale většinou je to muž. V průzkumu to asi zvyšují samoživitelky.“

Eva Krčmová (44), podnikatelka Zlín
„Mám obchůdek s oblečením, ale nevydělává, tak provozuji kavárničku. Abych nás s dcerou uživila, tak dělám i účetnictví.“



Přečtěte si
Tarpedivan
17. 6. 2019 • 00:53

Jo, musím se přiznat, že já na tom dřív byl úplně stejně. Plat v mé poslední práci nebyl nic moc, takže jsem to musel lepit různými brigádami a pracemi na poloviční úvazek. Toto období už je ale naštěstí dávno za mnou. Před pár lety jsem se totiž rozhodl, že si rozjedu své vlastní offshore podnikání přes http­s://ww­w.iof­fsho­re.cz/ a díky tomu teď naštěstí o peníze nemám nouzi.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.