Musím danit přivýdělek k důchodu? Podat, či nepodat daňové přiznání? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Musím danit přivýdělek k důchodu? Podat, či nepodat daňové přiznání?

Na nic nečekejte a začněte se zabývat svými daněmi!
Na nic nečekejte a začněte se zabývat svými daněmi! (Profimedia.cz)

Do konce března bychom všichni měli mít od daní z příjmu pokoj – tehdy je totiž termín pro odevzdání daňového přiznání za rok 2011. Existují ale situace, kdy byste povinnost jej vyplňovat neočekávali, a přesto to od vás zákon chce.

Naopak jsou i pravidla, díky nimž nemusíte nic vyplňovat ani platit. Aha! odpovědělo na 8 otázek čtenářů, kteří se povinností odeslat »růžový formulář« zabývali.

Musím podávat daňové přiznání na důchod?

Pokud neberete nadstandardní důchod, tak nikoliv, žádnou daň totiž nezaplatíte. Pokud ale berete více než 24 tisíc měsíčně, musíte to uvést do daňového přiznání. I tak lze uplatnit slevu na poplatníka, která je 23 640 korun ročně. Jestli tedy na důchodu neberete více než 37 tisíc korun měsíčně, žádná daň se na vás nevztahuje.

K důchodu si přivydělávám, musím něco odvést?

Od loňska platí novinka, která se vás může týkat. Bereteli totiž na přivýdělku k důchodu více než 70 tisíc měsíčně, kromě příjmu (ze zaměstnání, z podnikání či dokonce z pronájmu) musíte zdanit právě i starobní či invalidní důchod!

Od ledna do května loňského roku jsme bydleli v domě, na který máme hypotéku. Nyní jej pronajímáme. Lze si o zaplacené úroky z úvěru snížit daně?

Ano, ale jen za tu dobu, kdy jste dům používali k bydlení vlastnímu anebo k bydlení rodinných příslušníků. To je ve vámi uvedeném případě 5 měsíců. Měsíční uplatněný odpočet nesmí být vyšší než 25 tisíc korun.

Jako zaměstnanec jsem si loni přivydělala příležitostným prodejem kosmetiky 15 tisíc korun. Musím to uvést do přiznání?

Ve vašem případě jde o příjmy příležitostné, nikoliv příjmy z podnikání. Proto nemusíte podávat daňové přiznání, pokud vaše příjmy mimo zaměstnání nepřesáhly 20 tisíc korun. Nezahrnují se do základu daně a není potřeba za ně nic odvádět.

V průběhu loňského roku jsem pětkrát daroval krev. Obecně by ale neměl člověk darovat krev více než čtyřikrát ročně. Znamená to, že mi nenáleží sleva na dani za všechny odběry?

Limit počtu odběrů krve není v případě daní stanoven. Za jeden odběr dostanete slevu 2 tisíce korun. Existuje jen jediné omezení, a to, že souhrn všech darů (mezi ně patří i odběr krve), který se odečítá od základu daně, nesmí být vyšší než 10 procent základu daně z příjmu.

Muž byl loni nezaměstnaný. Mohu na něj uplatnit slevu na vyživovaného manžela?

Rozhodně ano. Ačkoliv se totiž podpora v nezaměstnanosti počítá do příjmů, váš muž by ani s maximální možnou podporou nepřekročil limit 68 tisíc za rok. Není nutné podávat zvláštní daňové přiznání. Stačí v zaměstnání předat doklady totožnosti vašeho muže s čestným prohlášením o výši jeho »příjmů« do 15. února.

Celý minulý rok jsem byl přihlášen na pracovním úřadě a neměl žádný vlastní příjem. Předtím jsem vždy podával daňové přiznání sám. Mám to udělat pro jistotu i nyní?

Není nutné podávat přiznání. Je ale ve vašem zájmu informovat finanční úřad o tom, že se vaše situace změnila, že jste za uplynulý rok neměl žádné zdanitelné příjmy. Podpora v nezaměstnanosti se totiž nedaní. Napište jim, že tedy přiznání podávat nebudete. Jinak by vás k jeho podání mohli vyzvat.

Loni jsem prodala štěně, které se narodilo mojí fence. Slyšela jsem, že by se na mě mohla vztahovat daňová povinnost. Je to pravda?

Je pravda, že by si všichni chovatelé měli dát pozor, protože by se na ně taky mohla vztahovat daňová povinnost. Ve vašem případě ale zřejmě nedošlo k výdělku vyššímu, než je 20 tisíc korun. Proto si s daňovým přiznáním a odváděním jakýchkoliv peněz nedělejte hlavu. Jestli ale budete s prodejem štěňat letos úspěšnější, pamatujte, že by se vás to mohlo týkat.

Čtěte: Kdo nemusí podávat daňové přiznání

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.