Na elektrobicyklech jezdí 100 000 Čechů: Pozor! »Rychlá« kola nesmí na silnici | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Na elektrobicyklech jezdí 100 000 Čechů: Pozor! »Rychlá« kola nesmí na silnici

Cyklista na Královéhradecku jel na elektrokole opilý.
Cyklista na Královéhradecku jel na elektrokole opilý. (Foto Policie ČR)

Už více než sto tisíc Čechů si pořídilo bicykl na elektřinu. S některými ale přitom vůbec nesmí na silnici! Zvyšují totiž riziko úrazu i smrti.

Jsou to elektrokola s motory, u kterých byl odstraněn omezovač rychlosti. Jakmile jezdí rychleji než 25 km/hod a výkon mají vyšší než 250 wattů, do běžného provozu mají zákaz. Řada prodejců takovou úpravu motoru elektrických bicyklů nabízí a na tuzemský zákaz své zákazníky neupozorňuje. Ti pak mohou čekat obrovské potíže, jako majitelé přebírají totiž plnou odpovědnost za provoz na veřejných komunikacích. To samé platí i pro elektrokoloběžky. „Tisíce hazardérů jezdí navíc opilých a bez přilby a »nadupané« elektrokolo jen zvyšuje riziko úrazu či dokonce smrti,“ říká šéf Besipu Tomáš Neřold.

Zemřel v potoce

Letos v dubnu sjel muž na elektrickém kole do Kotelského potoka v Dolním Dvoře v Krkonoších. Na místě zemřel. Další cyklista (77) se před pár dny vážně zranil, když se u Vlkova na Královéhradecku zřítil z elektrobicyklu opilý. Jenom za loňský rok zemřelo v České republice 44 cyklistů, což je o pět více než v roce 2016.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.