7x užitečná hibernace potravin, abychom je nemuseli vyhodit: V mrazáku 
»zachráníme« 
planetu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

7x užitečná hibernace potravin, abychom je nemuseli vyhodit: V mrazáku 
»zachráníme« 
planetu!

Jaké potraviny můžete uchovat v mrazáku?
Jaké potraviny můžete uchovat v mrazáku? (Foto Shutterstock)

Mráz dokáže zázraky. Umí kreslit na okna, nechá zamrznout jezero, abychom mohli bruslit, umí uchovat nestrávenou potravu v žaludku zmrzlého mamuta po tisíce let nebo odložit datum spotřeby kuřete o půl roku. Cokoli… Chleba, řízek nebo borůvky už asi někdy mrazil každý, pojďme se ale společně podívat na potraviny, které by jen tak někoho nenapadlo dávat do mrazáku.

1/ Vejce
Kdybyste dali vejce do mrazáku tak, jak je slepice přivádí na svět, pochopitelně by popraskala a z ušetřeného času v kuchyni by bylo pět minut čištění mrazáku navíc. Máme ale dva způsoby přípravy vajec k zimnímu spánku. Rozklepnout vejce, oddělit bílek od žloutku a v plastových nádobách uchovat každý zvlášť, což přijde vhod zejména při následném pečení. Nebo rozklepnout, našlehat a dát k ledu s nálepkou uvádějící počet vajec. Tento způsob oceníte při přípravě omelety či míchaných vajec. Proti zahušťování je prý dobré zamíchat do bílků trochu soli.

2/ Sýr

Všechny tvrdé sýry prý můžete v klidu zmrazit, pokud je nastrouháte a uchováte v igelitovém sáčku. Jinak hrozí potíže s rozmrazováním a zbytečná ztráta času. Takhle připravený sýr pak můžete rovnou nasypat do těstovin na pizzu nebo do polévky. Například nivě nebo roquefortu prý mrazák dokonce chuťově prospěje, pokud jsou uchovány rozdrobené a v uzavřené nádobě.

3/ Avokádo

Najít ten pravý čas, kdy je avokádo zralé a nejlepší k jídlu, je prý alchymie sama o sobě. Mnoho lidí jej propásne a nahnědlé avokádo pak končí v koši. Připravit avokádo na hibernaci jde též dvěma způsoby. Buď jej podélně rozpůlit a vyjmout pecku, nebo jej rozmačkat a uchovat s plátkem citronu či limetky.

4/ Čerstvé bylinky a koření

Všechno je čerstvé jen chvíli a bylinky rychle vadnou i v lednici. Pokud se však správně nakrájí a včas zamrazí, uchovají si svou skvělou chuť třeba navěky a později ušetří peníze a stres z akutního běhu do tržnice. K rozmrznutí jim pak stačí jen pár minut na talíři a můžete je použít. Například zázvor se v lednici vysuší během jediného dne, tak je jeho zamrazení, v případě, že víte, že jej nebudete dlouho potřebovat, více než vhodné.

5/ Brambory

Brambory do lednice nepatří, ale pokud vás plýtvání jídlem trápí jako Helen, existuje způsob, jak je dobře zamrazit. Povařte brambory pět minut, nechte je vychladnout a poté zamrazte. Bramborová kaše mrazák také přežije a třeba ve fastfoodech typu KFC to ani nepoznáte.

6/ Houby

Mražení hub je v našem houbařském kraji zcela běžné, Helen ale přináší jeden tip, jak je zmrazit, aniž by se nám v mrazáku přilepily k sobě. Nakrájejte houby na plátky, vyskládejte je na tác tak, aby se nedotýkaly a dejte do mrazáku na dvě hodiny. Poté je můžete vyndat a nasypat společně do plastové krabičky.

7/ Další produkty

Dále je Helen schopna zamrazit třeba máslo, ale i mléko, kávu či víno. Pro nápoje doporučuje použití forem na ledové kostky, ale to už je opravdu pro extremisty v boji za záchranu planety nebo Angličany, jimž přijde kostka mléka do čaje vždycky vhod.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.