POTRAVINY V ČESKU vs. Německu a Rakousku!
Balené pečivo, nápoje, čokoládové pochoutky, jogurty, majonézy či šunky! Jsou v Česku stejně kvalitní jako v obchodech jen pár kilometrů za našimi hranicemi? Ne!
Při porovnání složení na etiketách a v chuťovém testu propadly. „U známých značek jsme ve většině případů nenašli rozdíly ve složení mezi výrobky prodávanými v Rakousku a v Česku,“ uvádí šéfredaktorka dTestu Hana Hoffmannová. Jiné složení se projevilo při porovnání privátních značek obchodních řetězců, které jsou pro každý trh vyráběny jinými společnostmi.
„Čeští zástupci měli rezervy především v obsahu důležitých složek, jakými jsou například maso a ovoce. Také jsme vypozorovali, že často deklarují i více přídatných látek. Například české toustové chleby ve srovnání s německými obsahovaly navíc konzervant a značně netradiční sójovou či fazolovou mouku. U celozrnných toustových chlebů pak byl výrazný rozdíl i v podílu celozrnné mouky. V německém byl 59 %, v českém pak 19 %,“ říká Hoffmannová.