Letní pochutnání: Připravte si luxusní domácí sendviče!
S létem se často mění i naše stravovací návyky. Dát si ve vedru guláš se šesti, to chce náturu. A tak těžká jídla měníme za ta, po kterých se cítíme svěží a plní energie. Ať už se chystáte na piknik, či na výlet na kole, letní svačinka v podobě domácích sendvičů přijde vhod.
Sendvič se steakem a domácími hranolky
Budete potřebovat
• 800 g brambor
• slunečnicový olej
• 2 x 200 g rumpsteaku
• 1 lžička steakového koření
• 4 rozpůlené ciabatty
• 100 g tvrdého sýru
• 70 g rukoly
• 75 g kysaného zelí
• 2 lžíce hořčice
• nakládané okurky
Postup: Předehřejte si troubu na 200 °C. Promíchejte brambory nakrájené na tenké plátky potřené slunečnicovým olejem a solí. Pečte asi 30 minut. Mezitím rozehřejte pánev. Posypte maso kořením a potřete slunečnicovým olejem. Smažte 2 minuty z každé strany. Lehce opečte půlky ciabatty na plechu, na každou dolní polovinu dejte plátek sýra. Vraťte do trouby až poté, co se sýr roztaví. Pak vrstvěte steak, zelí a okurku. Podávejte s hranolky, hořčicí, koprovou omáčkou a okurkou.
Kuřecí sendvič na asijský způsob
Budete potřebovat
• 4 bagety
• 4 lžíce majonézy
• 2 malá kuřecí prsa
• ¼ nakrájené okurky
• ½ mrkve
• hrst nasekáno baby hlávkového salátu
• hrst čerstvého koriandru
• 4 lžíce thajské sladké chilli omáčky
Postup: Nakrájejte kuřecí prsa na tenké plátky a upečte. Rozpulte bagetu a potřete 1 polévkovou lžící majonézy. Na ni poklaďte salát, okurku, kuře a nahrubo nastrouhanou mrkev a navrch dejte koriandr. Zakápněte trochou sladké chilli omáčky.
Krůtí sendvič s avokádem
Budete potřebovat
• 3 plátky čerstvého žitného chleba
• olivový olej
• 1 x balení krůtích plátků
• 1 avokádo
• 4 rajčata
• hrst rukoly
• 2 lžičky čerstvého bazalkového pesta
Postup: Potřete krajíc žitného chleba olivovým olejem a grilujte po dobu 1 – 2 minut z každé strany. Na něj naskládejte plátky pečeného krůtího prsa, nakrájené avokádo a rajče. Navrch dejte rukolu a čerstvé pesto.
Bageta Nicoise
Budete potřebovat
• 140 g sušených oliv nebo olivovou pastu
• vícezrnnou bagetu
• 1 malý římský salát
• hrst bazalky
• 2 x 120 g konzervy steaku z tuňáka
• 3 velká vejce
• 8 – 10 cherry rajčat
• ½ červené cibule
• 8 – 10 kapary
• francouzský dressing
Postup: Potřete rozpůlenou bagetu olivovou pastou. Uvařená vejce nakrájejte na čtvrtiny. Rajčata také. Cibuli nakrájejte nadrobno. Na pastu položte pár listů římského salátu, lístky bazalky, tuňáka, vejce a rajče. Pak přidejte proužky cibule a kapary. Na závěr pokapejte dresingem.