V horku se potraviny snadno zkazí. Čeho se vyvarovat, abyste nestrávili léto na záchodě? Bakterie řádí. Hlídejte si, co v létě jíte!

Stačí sníst zkaženou potravinu, anebo takovou, v níž se kvůli špatnému skladování v horku namnožily bakterie, a trápení je na světě! Průjmové onemocnění na sebe totiž v tomto případě nenechává dlouho čekat. Za 90 procenty z nich stojí bakterie a kromě střevních potíží mohou způsobit i další vážné problémy. Nemocí z jídla v létě prudce přibývá. Aha! pro ženy vám vysvětlí, jak je poznáte a jak s potravinami v létě zacházet.
Jak na potraviny v létě? Takto předejdete nákaze!
- Dejte si pozor na některé syrové či polosyrové potraviny.
Příkladem jsou vejce, syrové maso, sekanou, produkty ze zabijačky, paštiky, ale i na nepasterizované mléko nebo sýry. Pokud nebyly správně skladovány, může snadno dojít k nákaze. Tatarský biftek si v horku raději odpusťte! Velký pozor i na další pochoutky, kde jsou syrová vejce (např. i oblíbené Tiramisu).
- Maso vždy dostatečně tepelně upravujte.
Aby se předešlo nákaze, mělo by se upravovat na více než 700 C, a to minimálně deset minut. Pokud jídlo ohříváte (chlazené, nebo zmražené), opět by mělo projít teplotou minimálně 700 C, aby se zničily případné bakterie.
- Pozor dejte při grilování.
Opět platí, že maso musí být dostatečně propečené, nikoli syrové. Jinak v něm mohou zůstat nebezpečné bakterie. Maso grilujte minimálně deset minut, pokuste se je nespálit. V černých částech jsou pro změnu karcinogenní látky, proto je před podáváním odstraňte.
A to v kuchyni i u venkovního grilování. Místa, kde leželo syrové maso, nesmí přijít do kontaktu s masem hotovým. To platí rovněž o kuchyňském náčiní - obracečkách, nožích, kleštích apod. Mějte rozděleno, co použijete na syrové a co na hotové maso, myjte si důkladně ruce.
- Vždy omývejte ovoce a zeleninu, které jíte.
Je nutné je mýt v pitné vodě, jinak se můžete nakazit právě z kontaminované vody – třeba úplavicí. Nejste-li si jistá původem vody a její nezávadnosti, omyjte je ve vodě balené.
- Pozor na potraviny určené k přímé konzumaci.
A také na ty, které nelze je tepelně upravit. Pokud je necháte v horku bez chladničky, hrozí pomnožení bakterií a nemalé zdravotní problémy. Zvlášť to platí pro majonézové saláty, pomazánky, chlebíčky apod.
- Potraviny v horku skladujte dle doporučení výrobce.
Nenechávejte ani hotová jídla dlouho při pokojové teplotě, dejte je do lednice, nebo zamrazte. Pozor na přepravu z obchodu – chlazené a mražené věci či rizikové výrobky (např. saláty) byste měla v horku přenést v termotašce či chladicím boxu. Jinak se bakterie mohou pomnožit i v autě po cestě domů.
- Majonézu kupujte v létě hotovou.
V obchodě sáhněte po takové, která se vyrábí z pasterizovaných vajec. Nepřipravujte si domácí majonézu se syrovými vejci.
- V obchodě nakupujte očima.
Pokud se vám potravina nelíbí od pohledu, nemá třeba pěknou barvu, tvar, začíná plesnivět, nebo má poškozený obal, rozhodně se jí vyhněte. Prošlé věci, jako jsou uzeniny a mléčné výrobky, nekupujte.