Stolování pod širým nebem: Objevte kouzlo pikniku

Toulky přírodou, slunění u vody nebo polední pauza. Není nic lepšího než tyhle situace zdokonalit dobrým jídlem pod širým nebem. O čem je řeč? O pikniku! Aha! vám prozradí, jak uspořádat ten nejlepší…
Začalo to na lovu
Tradice pikniků, jak je známe dnes, začala v 18. století ve Francii, v 19. století se stala oblíbenou zábavou anglické střední třídy. Právě ta k ní přidala oblíbený piknikový koš. Lidé ale jedli venku odedávna, při práci na poli si jednoduše udělali pauzu a snědli si svačinu, kterou si přinesli. Punc výjimečnosti jídlu pod širým nebem dodala šlechta, která se tímto způsobem občerstvovala při loveckých výjezdech.
Nezapomeňte chladit
V první řadě je třeba myslet prakticky a volit takové jídlo, které vydrží přesun na místo a bude se snadno konzumovat v méně pohodlných podmínkách. Abyste se vyhnuli zkaženému žaludku, doporučujeme myslet na chlazení a do chladicích boxů naskládat vše, co by mohlo v teplém počasí podlehnout zkáze: například některé typy uzenin, ryby či mléčné výrobky.
Na piknik stylově
Nejenže vypadají stylově, ale také do nich celou tabuli pohodlně naskládáte. Piknikové koše dokonce dovedou zajistit lahve před tím, aby z nich vytekl obsah. Často mají navíc ve výbavě cestovní talíře, takže si piknik bude moct užít bez nevzhledného neekologického plastového nádobí.
Bagety i hotdogy
Co se jídla týká, záleží samozřejmě na vás, vašich časových možnostech a kuchařském umění. Uspokojivý piknik vyrobíte již například s několika druhy sýrů a ovocem, pokud se budete chtít před přáteli vytáhnout, můžete se pustit i do něčeho složitějšího. Vhodné jsou třeba různé sušenky (sladké i slané), které se zároveň také snadno převážejí. A zkušení piknikoví nadšenci mají osvědčené také obložené bagety nebo hotdogy.
Než vyrazíte ven...
› Zkontrolujte, zda jsou všechny nádoby s jídlem pevně uzavřené, a ty, u kterých si nejste jistí, raději ještě zabalte do sáčku.
› Nezapomeňte na vlhčené ubrousky nebo antibakteriální gel. Využijete ho k umytí rukou před jídlem i po něm.
› Přibalte si deku, na kterou se posadíte. Platí zejména, pokud se chystáte sedět v trávě.
› Ve výbavě neopomeňte ani repelent. Odradí jak klíšťata, tak i jiné poletující otravy.
Čokoládové cookies s višňovou náplní
Ingredience: 125 g hladké mouky, 140 g třtinového cukru, 50 g másla, 20 g kvalitního kakaa, 50 g kvalitní čokolády, ¼ lžičky jedlé sody, vejce, špetka soli, několik kapek vanilkového extraktu, višňový extra džem.
Postup: Ve vodní lázni si rozpustťte máslo, cukr, kakao a čokoládu. Přidejte vejce a vanilkový extrakt. V druhé misce smíchejte mouku s jedlou sodou a solí. Nakonec do čokoládové směsi postupně přimíchejte sypkou směs. Těsto na sušenky nechte 30 minut chladit v lednici. Z těsta tvarujeme kuličky, do kterých palcem udělejte otvor, který vyplníte malým množstvím višňového džemu a kouskem těsta otvor zadělejte. Kuličky vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte při 180 °C 8 – 10 minut.
Tex-Mex Hot Dog
Ingredience: žemle na hot dog, nožička párku, lžíce olivového oleje, ½ hrnku konzervované kukuřice, hrst nasekaného čerstvého koriandru, ½ hrnku ve slaném nálevu naložených červených fazolí, lžíce kečupu, lžíce zakysané smetany, lžíce najemno nakrájené červené cibule, ½ hrnku nadrobno nakrájené červené papriky a sůl a pepř.
Postup: Předehřejte troubu na 200 °C. Vyložte pekáček pečicím papírem, rozprostřete kukuřici, pokapejte olejem, osolte a opepřete a dejte na 15 minut restovat. Nechte vychladnout. Fazole propláchněte a nechte okapat. Snižte teplotu trouby na 180 °C a dejte rozpéct ze rozkrojenou žemli. Můžete přidat i párek nebo jej ohřát klasicky, případně jej ohřát na grilu. Do žemle dejte párek, posypte restovanou kukuřicí, fazolemi, červenou paprikou a červenou cibulí. Ozdobte zakysanou smetanou a kečupem a na závěr dozdobte koriandrem.