Jak dlouho vydrží vařená vajíčka?
Hody, hody doprovody... Máte doma horu vykoledovaných vajíček, už včera večer jste udělali pomazánku a nyní přemýšlíte, jak zpracovat kopu dalších? Pokud jste je dali hned do lednice, můžete je bez obav jíst ještě týden. Pokud ležely kraslice na stole v ošatce, máte šanci je zpracovat už jen dnes. A nejlépe je ještě jednou tepelně opracujte.
„Je nutné mít o skladování jistotu,“ říká Josef Duben ze Státní veterinární správy. „Pokud bylo vejce dostatečně provařené a bylo skladováno při teplotě 5 až 10 stupňů, je bez problému použitelné 10 dní,“ radí Duben a zároveň přídává varování:„Skořápka je částečně prostupná pro nežádoucí mikroorganismy, které mohou při nevhodném uložení nepříznivě ovlivnit zdravotní nezávadnost a zkrátit dobu trvanlivosti.“
Jak s nimi naložit?Vařená vajíčka skladujte pouze v lednici, nejlépe ve fochu. Ne ve dvířkách, kde je vyšší teplota.
Dnes je ještě můžete použít třeba do pomazánky, další dny je bezpečnější vejce už tepelně opracovat – třeba do omáčky.
Není třeba se bát vajec natvrdo, jejichž žloutek je na povrchu zelený – jde jen o převařené« vejce, které lze bez obav konzumovat.
Vajíčko obsahuje plnohodnotné bílkoviny a může nám může nahradit maso či uzeninu, např. se hodí k čočce místo uzeného.
Máte rádi zapečené brambory? Využijte vařená vejce, přidejte zeleninu a po zapečení je zamrazte. A máte v záloze rychlou večeři na další dny, stačí je jen ohřát.
Určitě by nás vajíčka neměla děsit cholesterolem. Ve žloutku ho není zase tolik, a navíc je tam obsažen i lecitin, který z těla pomáhá cholesterol odbourávat.
Jste-li zdraví, tak sníst čtyři kousky za týden není žádný hřích, naopak!