Zbavte se chaosu a ranní stres nahraďte kvalitní snídaní!

Stres a spěch k moderní době bohužel neodmyslitelně patří. Spousta lidí vstává na poslední chvíli, »nakopne« se maximálně kávou a z domu pak odbíhá s prázdným žaludkem. Nemají chuť, nemají čas, ale zřejmě ani ponětí, že si tím můžou škodit a zadělávat na různé zdravotní problémy. Snídaně je totiž nejdůležitější jídlo dne a blahodárně působí jak na tělo, tak i na psychiku a mozkové závity. Spolu s nutriční terapeutkou vám prozradíme víc…
Důležitý rituál
Naše tělo během noci pracuje, regeneruje a spotřebovává zásoby energie. Ráno tedy potřebuje doplnit kvalitní palivo a načerpat novou energii. Snídaně ovlivňuje naši hladinu krevního cukru, schopnost soustředění i celkovou pohodu. Kdo nesnídá, ten se může následně potýkat s náhlými propady energie, únavou, výkyvy nálady, často i podrážděností a většími chutěmi na sladké během dne. Studie zveřejněná v Journal of Nutrition ukázala, že lidé, kteří ke snídani spořádají 20 – 30 % svého denního energetického příjmu, mají stabilnější hmotnost, užší pas a nižší hladiny triglyceridů, které představují hlavní formu ukládání tuku v těle. „Udržování zdravých hladin triglyceridů je klíčové pro prevenci kardiovaskulárních onemocnění a celkového zdraví. V jídelníčku bychom proto měli konzumovat potraviny bohaté na omega-3 mastné kyseliny, omezit příjem nasycených tuků, trans tuků a jednoduchých sacharidů. Naopak si dopřejte ovoce, zeleninu a celozrnné produkty, které jsou bohaté na vlákninu. Kvalitní snídaně s obsahem bílkovin, zdravých tuků a vlákniny podpoří metabolismus a navíc snižuje riziko civilizačních nemocí, jako jsou cukrovka nebo kardiovaskulární problémy,“ vysvětluje Bc. Zuzana Melicharová, DiS., nutriční terapeutka Semix Pluso.
Jde to snadno i rychle
Nemusíte ovšem trávit ráno u plotny. Stačí si osvojit několik jednoduchých principů, které vám pomohou připravit zdravou a vyváženou snídani bez zbytečného stresu. Zaměřte se na jednoduché suroviny, které lze rychle zpracovat, a nebojte se využívat předpřipravené ingredience, jako jsou naklíčené obiloviny či ořechová másla. Plánování a příprava předem mohou výrazně zkrátit čas strávený v kuchyni a usnadnit váš ranní rituál, který vám pomůže mít ten nejlepší start dne. Nutriční terapeutka Zuzana Melicharová uvádí, čím se ráno nabudit:„Kombinujete bílkoviny, zdravé tuky a sacharidy, které jsou klíčem k dlouhodobé energii. Vyhýbejte se rychlým cukrům, které vedou jen k brzkému hladu. Doplňujte snídani ingrediencemi s obsahem vitamínů a minerálních látek, jako jsou ovoce, ovesné vločky, klíčené luštěniny a obiloviny, semínka či ořechy. Snídaně je ideální do hodiny od probuzení a připravit si ji můžeme večer předem.“
Více o tom jak a co snída najdete v tištěném APŽ číslo 12.