Odborníci radí, jak zvládnout Vánoce bez kil navíc i zažívacích potíží...
Pro řadu z nás jsou Vánoce obdobím, na které se těšíme kvůli dobrému jídlu a času, který budeme trávit v klidu odpočinkem u pohádek. K tomu se přidá pár návštěv rodiny či přátel, kde se také stoly probíhají pod tíhou cukroví, chlebíčků a dalších dobrot, a my po svátcích zjistíme, že jsme pěkně ztloustli. Podle některých zdrojů jsou lidé během svátečních dní schopni přibrat až 5 kilo. Tím však problémy nekončí, přejídání může vážně ohrozit zdraví. Jak to tedy udělat, abychom si užili sváteční chvíle, a přitom neohrozili své zdraví? Přinášíme rady odborníků a recepty na snídani, oběd, večeři i nezbytné cukroví.
Svátky hojnosti
Prvním krokem k úspěchu je nemyslet na Vánoce jen jako na období hojnosti, kdy si dosyta dopřejeme cukroví, bramborový salát a další dobroty a budeme odpočívat a jíst. „Tady velmi silně působí historie z období socialismu, kdy se zastíral křesťanský původ Vánoc a byla snaha jej nahradit svátky hojnosti, dobrého jídla a dárků. Současnost k tomu přidala svátky spotřeby, jídla i konzumace různých méně obvyklých potravin a utrácení,“ shrnuje výživový specialista RNDr. Pavel Suchánek z Fitbee s.r.o., www.fitbee.cz.
Zkusme na vánoční svátky myslet především jako na čas radosti a rodinných setkání. Ani na návštěvách není potřeba ochutnat vše, co se nabízí, i když hostitelé stále pobízejí, abychom si brali. „Výjimečné chvíle by určitě neměly být o výčitkách. S trochou plánování a změnou přístupu je možné užít si oblíbené jídlo, aniž bychom přišli o vyváženost ve stravě,“ říká Monika Zábojníková, koordinátorka projektu Půl talíře, www.pultalire.cz.
Začátek se zeleninou
I když tradiční česká vánoční tabule je bohatá na smažená jídla a těžké přílohy, zkuste zařadit i zeleninu. „Když začneme oběd či večeři porcí zeleniny, která zasytí a dodá tělu cenné vitaminy a vlákninu, snížíme riziko přejídání na minimum,“ doporučuje Monika Zábojníková a dodává, že koncept Půl talíře doporučuje, aby právě zelenina a ovoce tvořila polovinu našeho jídelníčku. Kromě zeleniny a ovoce je důležité do jídelníčku zařadit i kvalitní bílkoviny, které tělu poskytují důležité aminokyseliny potřebné pro správné fungování a regeneraci. Bílkoviny navíc prodlužují pocit sytosti, což může pomoci lépe kontrolovat příjem kalorií během dne a snížit riziko záchvatovitého přejídání. Pokud se často potýkáme s náhlými záchvaty hladu nebo chutí, je to signál, že naše strava možná není správně vyvážená.
Všeho s mírou
To se snadno řekne, ale někdy je to potíž. Proto v případě, že si Vánoce bez pravého bramborového salátu a smaženého kapra nebo řízku neumíme představit, dopřejme si je, ale ne denně po celou dobu trvání vánočních svátků. „Nejsem zastáncem nahrazování majonézy v salátu jogurtem, raději si dejte menší porci a jen na Štědrý den, další dny již na majonézový bramborový zapomeňte a přidejte pohyb, například dlouhou procházku. Pokud jde o rybu, můžete zkusit kapra upéct, případně po usmažení vysušit trojobal papírovými ubrousky,“ radí výživový specialista Pavel Suchánek a dodává, že se vyplatí kontrolovat i velikost porcí. Je dobré si užít všechny vánoční pochoutky, ale v menším množství. Malé porce nám umožní vychutnat si oblíbené pokrmy, aniž bychom tělu dodali příliš mnoho kalorií. Pokud nás láká sladké vánoční cukroví, stačí si vybrat jeden či dva kousky místo celé mísy. Řešením určitě není ani takzvané zdravější cukroví, které může vyvolat mylný dojem, že ho můžeme jíst bez omezení. „Energie je jen jedna, i když nahradíme lepek jinou moukou, jde o podobnou, nebo stejnou energetickou hodnotu. To platí i o třtinovém cukru, obsah energie je stejný, liší se mírně chuť, ale pořád je to cukr,“ upozorňuje Suchánek. Kuchařkám a kuchařům pak doporučuje »neuždibovat« při přípravě jídla. Tímhle způsobem sníme často mnoho kalorií mnohem dříve, než si k jídlu stihneme sednout. Odborníci radí soustředit se na vědomé stravování, kdy se člověk na jídlo plně soustředí. Navíc, když si naložíme jídlo na talíř, máme plnou kontrolu nad velikostí porce.
Proč si nedělat zásoby a mnoho dalšího čtěte v tištěném APŽ číslo 50.